Život

Prokletstvo pompejskih relikvija

Prokletstvo pompejskih relikvija
Prokletstvo pompejskih relikvija

Turisti koji su uzeli ili ukrali neke od relikvija iz Pompeje bili su prinuđeni da vrate ove stvari, jer ih smatraju ukletim, tvrdi Masimo Osana, jedan od arheologa koji radi na ovoj arheološkoj lokaciji.

Naime, proteklih godina na ovo arheološko nalazište poštom su stigle na stotine relikvija ili uspomena, kako su turisti naveli, koje su donijele nesreću onome ko ih je uzeo.

Uz relikvije su obično bila i pisma u kojima turisti objašnjavaju da im te stvari nisu donijele ništa drugo do zle kobi, piše Corriere Della Sera.

"Zanimljivo, veliki broj onih koji su uspjeli iznijeti neku relikviju bili su primorani vratiti ih, jer su im donijele nesreću", kaže Osana i dodaje:  "Većina njih je upravo ove relikvije povezala sa nesrećnim događajima u svojim porodicama."

Naravno, ima i onih koji jednostavno zažale što su uzeli nešto što im ne pripada i odluče se vratiti. Tako je, recimo, prije nekoliko dana jedna Britanka vratila ukradeni mozaik, koji je otuđen još davne 1970. godine. Ona je to učinila jer je shvatila da joj to jednostavno ne pripada.

Inače, mozaik su ukrali njeni roditelji dok su bili u posjeti ovom arheološkom nalazištu. Nakon što su roditelji umrli, ova Britanka je naslijedila mozaik, ali je shvatila da je ipak najbolje da ga vrati.

"Molim vas, nemojte ih osuđivati za to što su učinili", napisala je Britanka u pismu i dodala: "Bila su to drugačija vremena, drugačiji ljudi."

Zapravo, Osana kaže da su dobili toliko ukradenih predmeta da će možda napraviti i izložbu vraćenih relikvija. Ipak, i Osana priznaje da su pisma najbolji dio svega.

"Zapravo, pisma, u kojima se oni istinski kaju i opisuju šta im se sve loše desilo, zapravo su najzanimljivija. Tako da možda i pisma uključimo u tu izložbu", kaže Osana.

Inače, priča o ukletosti relikvija aktuelizovana je nakon što je četvoro francuskih turista prije nekoliko dana uhvaćeno u krađi vrijednih fresaka. Zapravo, oni su bukvalno otkinuli komade fresaka i sada arheolozi imaju problem kako sve ponovo da restauriraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije