Život

Pronađene kosti prve žene koja je preletjela Atlantski okean?

Pronađene kosti prve žene koja je preletjela Atlantski okean?
Foto: Ilustracija | Pronađene kosti prve žene koja je preletjela Atlantski okean?

VAŠINGTON - Prema najnovijoj naučnoj studiji, kosti pronađene na pacifičkom ostrvu Nikumaroro pripadaju Ameliji Erhart, uprkos forenzičkoj analizi iz 1941. godine prema kojoj te kosti pripadaju muškarcu, prenosi Washington Post.

Erhart je prva žena avijatičar, koja je sama preletjela Atlantski okean i koja bi vjerovatno bila prva žena koja bi sama letjela oko svijeta avionom da nije nestala iznad Pacifičkog okeana 1937. godine.

Prema studiji "Amelija Erhart i kosti sa Nikumarora" koju je napisao profesor Univerziteta u Tenesiju Ričard Janc te kosti su decenijama bile enigma, a mnogi su spekulisali i da je Erhart umrla na ostrvu nakon pada aviona.

Kosti je otkrila britanska ekspedicija istražujući ostrvo tražeći naselja, navodi se u studiji i dodaje da je jedan od članova ekspedicije naredio istraživanje cijele oblasti nakon što su otkrili ljudsku lobanju.

Tako su otkrivene i ostale kosti i nešto što je ličilo na žensku cipelu, a kasnije i kutija namijenjena čuvanju navigacionog instrumenta koji se koristi za letenje i bocu benediktanskog biljnog likera.

"U to vrijeme postojala je sumnja da se radi o ostacima Amelije Erhart", napisao je Janc u studiji.

Naredne godine kosti su poslate na Fidži na analizu.

Janc je te kosti uporedio s Earhartovim kostima i zaključio da se mjere slažu.

On je to uradio pomoću kompjuterskog programa koji utvrđuje pol i skeletne mjere, a koji obično koriste forenzički antroplolozi širom svijeta.

Janc je uporedio dužinu kostiju sa mjerama Erhartove, kortisteći njenu visinu, težinu, oblik tela oi proporcije zasnovane na fotografijama i postojećim informacijama na njenim dozvolama za vožnju aviona i automobila.

Prema njegovom otkriću, kosti Erhartove su slične Nukumaroro kostima.

"Male su šanse da bi neka druga osoba mogla imati toliko sličnosti s kostima Earhartove", smatra Janc.

Amelija Earhart je prva žena koja je avionom preletjela Atlantski okean, a nestala je 1937. tokom pokušaja leta oko svijeta.

Njen nestanak izazvao je jednu od najvećih potraga u istoriji avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije