Život

Pronađite knjigu za sebe: Od svjetskih klasika do biografija

Pronađite knjigu za sebe: Od svjetskih klasika do biografija
Pronađite knjigu za sebe: Od svjetskih klasika do biografija

Polako prolazi vrijeme godišnjih odmora, i mnogi su za to vrijeme pročitali jednu ili više knjiga. Iako se može pomisliti da su lagani ljubavni romani ili neki aktuelni komercijalni hit najčešći izbor knjiga za godišnji odmor, istina je da apsolutno ne postoje pravila.

Jedni vole novije knjige a drugi klasike. Neko će se udubiti u svijet fantazije do će se neki poistovjetiti sa likovima iz teških životnih drama.

Lista čini po jednu knjiga iz različitih kategorija odnosno žanrova. Tako će i svi koji nisu tako vični ovoj vrsti užitka, u ovom tekstu pronaći nešto što bi ih moglo uvući u čarobni svijet knjige.

Pogledajte preporuke 10 knjiga:

1. Svjetski klasik: Priča o dva grada, Charles Dickens

Preporuku počinjemo sa najprodavanijim romanom svih vremena, sa više od 200 miliona prodatih primjeraka. Ovo nije tipičian Dickensov roman, budući da je stavljen u istorijski kontekst, i da sadrži znatno manje humora u odnosu na ostala djela velikog pisca.

London i Pariz za vrijeme francuske revolucije. Priča prati mladu francuskinju Lucy Manet koja živi u Engleskoj sa svojom porodicom, dok ih dešavanja ne odvuku u nemirnu Francusku. Društvena nepravda i stradanje pojedinca su duboko provučeni ispod sentimenta Dickensovog pisanja. Moguće je da ćete pojmove kao što su ljubav i prijateljstvo ponovo definisati nakon čitanja ovog velikog djela.

2. Bestseller New York Times: Sva svjetlost koju ne vidimo, Anthony Doerr

Iako u prvoj sedmici augsta zauzima treće mjesto na New York Times bestselling listi, 65 vikenda na ovoj listi i Pulitzerova nagrada su nas ubijedili da ovaj roman preporučimo za čitanje u narednom mjesecu.

Roman govori o njemačkom siročetu i slijepoj francuskoj djevojčici čiji se putevi ukrštaju tokom Drugog svjetskog rata. Roman je dobijo sjajne kritike, a ostvario je i komercijalni uspjeh. Precizan i zavodljiv stil, dinamika, priča, likovi i poruke su samo neke od hvaljenih aspekata ovog sjajnog djela.

3. Ljubavni roman: Traka boje lavande, Heather Brecht

Nakon razočarenja u bračni život i brak koji je završio, ne tako lijepim razvodom, Adrian svoj mir pronalazi na Floridi, gdje vrši renoviranje stare kuće. U toj kući ubrzo pronalazi pisma iz Drugog svjetskog rata koja su bila namjenjena djevojci koja je nekada živjela tu. Adrian pronalazi padobranca koji pisao ta pisma. Njegovo ime je Wiliam Briant, a on sada živi sa svojim unukom Willom.

U pitanju je zanimljiv ljubavni roman koji će vas opustiti i u kojoj će svi ljubitelji romantičnih priča istinski uživati. Roman takođe obiluje divnim opisima fizičkog okruženja.

4. Triler : Holcroftova nagodba, Robert Ludlum

Svi znaju za serijal filmova o Jasonu Bournu sa Mattom Damonom u glavnoj ulozi. Za rijetke koji ne znaju, ti filmovi su temeljeni na romanima Roberta Ludluma. Sada uzmite u obzir da ni najbolji filmovi koji su nastali po prethodno napisanim romanima, a filmovi o ovom agentu su definitivno takvi, ne mogu pružiti doživljaj kao knjige. Tome dodajte da su ovi sjajni Ludlumovi romani daleko od njegovih najboljih i dobitćete najbolju preporuku za čitanje njegovih knjiga.

Radnja romana Holcroftova nagodba, smještena je u vrijeme hladnog rata koji bio dobar jedino kao platforma za političko-špijunske priče. U ovom sjajnom romanu ispod površine se sprema zavjera čiji je krajnji cilj stvaranje novog Reicha.

5. SF: Bogovi lično, Isaac Asimov

Za ljubitelje knjiga naučne fantastike, ime Isaaca Asimova je poznato koliko i ime Leonarda Da Vincia među likovnim umjetnicima. Knjiga je objavljena 1972. godine i dobitnica je Nebule i Huga, koji predstavljaju najprestižnije nagrade u svijetu književnosti naučne fantastike.

Priča je smještena stotinu godina nakon ekološkog i ekonomskog kolapsa Zemlje, nazvanog Velika kriza, kada je populacija planete smanjena na 2 milijarde. Svijet je od tada znatno napredovao, a događaj koji će promijeniti sve je otkrivanje paralelnog univerzuma preko razmjene materije. Međutim, to će generisati i novu opasnost koja bi mogla imati kozmičke posljedice po naš univerzum. Genijalnost ovog romana je i u tome što imate perspektivu i život paralelnog svemira.

6. Epska fantazija: Demonski ciklus, Peter V. Bret

Da ne bi ograničili poimanje žanra na Tolkiena i G. R. R. Martina, odnosno na Gospodara prstena i Igru prijestolja, preporučujemo serijal Demonski ciklus. Drugi razlog je to što bi u najskorijem roku trebao biti preveden i četvrti nastavak serijala. Dalje, filmske ekranizacije vas mogu odgovoriti od čitanja tih knjiga, a velika šteta je ne dati šansu žanru epske fantazije da vas osvoji.

Demonski ciklus je vrlo popularan serijal, a to je jedna velika priča o ljudima koji su žive u plemenima i malim selima zbog nemogućnosti da se mnogo kreću, pošto se noću bore sa silama protiv kojih nemaju odbrane i zbog kojih se populacija konstantno smanjuje. Proročanstva govore o čovjeku koji će ujediniti ljude i biti u stanju suprostaviti se demonima, ali šta kada se pojave dva takva čovjeka.

7. Biografija: Kad su divovi hodali zemljom, Mick Wall

Ovo je biografija rock grupe Led Zeppelin. Kako je sve to izgledalo krajem 60ih i početkom 70ih godina iz perspektive najboljeg i najpopularnijeg benda tog vremena, predstaviće vam autor Mick Wall, rock kritilčar i novinar koji je i lično blizak članovima benda.

Kada su divovi hodali zemljom, zaista je duboka analiza svih članova benda, njihovih pojedinačnih života, nastajanja njihovih pjesama, zanimanja za okultizam, odnosa sa grupi djevojkama i još mnogo toga. Čak i ako niste slušali Led Zeppelin, kada pročitate ovu knjigu uzećete njihove albume i slušati ih sa potpuno drugačijim doživljajem.

8. Knjiga za samopomoć: Put kojim se rijeđe ide, Scott Peck

Put kojim se ređe ide je definitivno jedna od najboljih knjiga iz oblasti popularne psihologije. Samo na tržištu SAD i Canade ima prodaju preko 7 miliona primjeraka, a preko 10 godina se nalazi na New York Times bestseller listi.

U ovoj knjizi nema onako površnih i ponekad naivnih obećanja karakterističnih za knjige za samopomoć. Naprotiv, knjiga počinje sa rečenicom: Život je težak, dugotrajan put duhoovnog sazrijevanja… Autor knjige Scott Peck je klinički psiholog, koji svoja znanja i duhovne uvide na jasan način servira čitateljima.

9. Knjiga za djecu: Heidi, Johanna Spyri

U svijetu naprednih interaktivnih igara za djecu, edukativnih animiranih filmova, pa i modernih knjiga prigođenih današnjem vremenu, mi vam kao beznadežni zaljubljenici starih dobrih priča i pisaca, preporučujemo knjigu iz 1881. godine.

Knjiga o pametnoj i energičnoj djevojčici Heidi koja boravi na planini gdje živi sa svojim djedom. Ova predivna knjiga je jedna od najprodavanijih ikada napisanih, a možda i najpoznatija knjiga napisana od švicarskog autora. Priča je ekranizovana 20ak puta u raznim formama i varijacijama.

10. Knjiga autora iz zemalja Zapadnog balkana: Ljubav u doba kokaina, Simonida Milojković

Beogradska studentkinja Nina, zaljubljuje se u popularnog momka Marka. Nakon što je Marko ostavi, ona je spremna na sve kako bi ponovo zadobila njegovu pažnju. Takvo psihićko stanje će je uvući i u svijet narkotika, a zavisnost o Markovoj pažnji, preuzima zavisnost o drogama.

Nažalost, u pitanju je vrlo realna i česta priča tzv. poslijeratnih generacija sa naših prostora. Osim naivnosti i nezrelosti djevojke Nine, tu se može vidjeti i kritika našeg društva, države i konačno sistema vrijednosti, koji praktično i ne postoji.

(NN/abcknjiga.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije