Život

Pruga koja ugrožava parfem „Chanel 5“

Pruga koja ugrožava parfem „Chanel 5“
Pruga koja ugrožava parfem „Chanel 5“

Francuska kuća visoke mode „Chanel“ upozorila je danas da planirana izgradnja željezničke linije preko polja cvijeća oko Grasa, poznate oblasti za proizvodnju parfema na jugu Francuske, može ugroziti pravljenje čuvenog mirisa „šanel pet“.

Francuska željeznica planira da izgradi spornu brzu prugu i vijadukt da bi smanjila zagušenje saobraćaja između gradova na Francuskoj rivijeri, jednoj od najposjećenijih oblasti u Evropi.

Željeznica je navela u saopštenju da se u tom regionu nalaze tri najveća francuska grada i „da ta oblast ne može da ostane izolovana u sve povezanijem evropskom prostoru“.

Međutim, proizvođač parfema Chanel protestuje i u danas objavljenom saopštenju navodi da bi planovi za izgradnju pruge ugrozili proizvodnju njihovih najpoznatijih mirisa.

Izgradnja vijadukta i stalni prolaz brzih vozova iznad polja cvijeća primorali bi „Chanel“ da prestane da podržava svoje aktivnost u regionu, navodi se u saopštenju koje se odnosi na Gras, jedno od najpoznatijih svjetskih lokacija za proizvodnju parfema.

„Chanel 5“, kreiran je 1920. nakon što je Koko Šanel upoznala lokalnog parfemdžiju Ernesta Boa iz okoline Grasa, a proslavila ga je glumica Merilin Monro. On se oslanja na ekstrakt jasmina iz Grasa i majske ruže koja se gaji oko Grasa. Proizvođači navode da je taj miris ostao nepromijenjen decenijama.

Chanel podržava kampanju da se oblast gde se proizvodi parfem oko Grasa stavi na Uneskovu listu zaštićene baštine. Kuća luksuzne mode lobira kod francuskih vlasti da se založe za alternativnu rutu.

(NN, beta)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije