Život

Prvi doktor nauka u oblasti rudarstva u Rudniku i termoelektrani Ugljevik

Prvi doktor nauka u oblasti rudarstva u  Rudniku i termoelektrani Ugljevik
Prvi doktor nauka u oblasti rudarstva u Rudniku i termoelektrani Ugljevik

UGLJEVIK - Tomo Benović, diplomirani rudarski inženjer, koji već 32 godine radi u Rudniku i termoelektrani (RiTE) "Ugljevik", odbranio je na Rudarsko-geološkom fakultetu u Beogradu doktorsku tezu pod nazivom "Fazi modelovanje čišćenja uglja u autogenoj suspenziji".

Benović je na ovaj način postao prvi radnik ovog preduzeća, koje se već 115 godina bavi eksploatacijom uglja, sa titulom doktora nauka u oblasti rudarstva.

Tema doktorske disertacije pripada multidisciplinarnoj oblasti sistemskih nauka i rudarstva, a karakteriše je aktuelnost u naučnom i praktičnom pogledu.

"S obzirom na to da je ovo prva disertacija sa takvom tematikom u našoj zemlji, ona, osim savremenosti i orginalnosti, ima i ne manju pobudnu i afirmativnu funkciju", rečeno je, između ostalog, u mišljenju komisije za ocjenu disertacije.

Naučni doprinos disertacije, kako se navodi, ogleda se u postavljenom originalnom fazi strukturnom modelu za podršku upravljanju i optimalizaciji procesa čišćenja uglja u realnom vremenu i razvijenom fazi simulacionom modelu za čišćenje uglja u autogenoj suspenziji.

Originalni fazi strukturni model za podršku upravljanju i optimalizaciji procesa čišćenja uglja u realnom vremenu i razvijen fazi simulacioni modelu za čišćenje uglja u autogenoj suspenziji

"Testovi modela, izvedeni na primjeru postrojenja za čišćenje uglja kompanije Rudnik i termoelektrana `Ugljevik`, potvrđuju validnost i praktičnu primjenjivost rezultata istraživanja, odnosno razvijenih modela", navela je komisija, pozitivno ocjenjujući doktorsku disertaciju.

Benović navodi da su u razvoju modela korišteni podaci iz "Studijskih prijedloga mogućnosti čišćenja uglja ugljenog basena Ugljevik", tehničke dokumentacije opreme postrojenja, podaci o radu postrojenja i Termoelektrane "Ugljevik" od 2006. do 2010. godine.

"Model se može efikasno koristiti u analitici, u virtuelnim eksperimentalnim istraživanjima, pri testiranju tokom projektovanja postrojenja za čišćenje uglja i u logistici procesnih nadzorno-upravljačkih sistema i u proširenom i realnom vremenu", rekao je Benović za Srnu.

On ističe da se u okviru ove disertacije prvi put tretira problematika čišćenja uglja u autogenoj suspenziji, sa aspekta razvoja potpunog fazi modela upravljanja procesom i njegove optimalizacije.

"Posebno ističem upravo činjenicu da je fazi logički model za potrebe istraživanja u ovoj disertaciji razvijen na primjeru postrojenja za čišćenje uglja u Rudniku i termoelektrani `Ugljevik`", kaže Benović.

Komisiju pred kojom je Benović odbranio doktorat činili su dr Slobodan Vujić i dr Nadežda Ćalić, redovni profesori Rudarsko-geološkog fakulteta Beograd, dr Igor Miljanović, vanredni profesor tog fakulteta, akademik Valentin Aleksejevič Čantorija - član Ruske akedemije nauka, te dr Mirko Vujošević, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Beograd.

Tomo Benović je, nakon što je 1981. godine diplomirao na Rudarsko-geološkom fakultetu u Tuzli, cijeli radni vijek proveo u Rudniku i termoelektrani "Ugljevik", gdje je radio na poslovima smjenskog inženjera na površinskom kopu "Bogutovo Selo", tehničkog rukovodioca proizvodnje uglja u Rudniku, pomoćnika direktora i izvršnog direktora preduzeća za tehnička pitanja i v.d. direktora preduzeća.

Trenutno u ovom preduzeću obavlja posao koordinatora za rad sa regulatornim entitetskim i državnim agencijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije