Život

Prvi put postao otac sa 73 godine

Prvi put postao otac sa 73 godine
Prvi put postao otac sa 73 godine

Donald Trelford vjerovatno je najstariji otac u Velikoj Britaniji. Prvo dijete sa svojom suprugom dobio je kada mu je bilo 73, a drugo kada je imao 76. godina.

"Moja supruga Kler (52) i ja prije četiri godine odlučili smo da imamo djecu. Malo smo se dvoumili, s obzirom na naše godine. Bilo nas je strah da bi beba mogla da ima neke anomalije, ali oba naša deteta su rođena zdrava i preljepa", kaže Trelford, a piše Blic.

Kada je Kler bila trudna sa njihovom kćerkom Popi, doktori su ih upozorili da, zbog njenog zdravstvanog stanja, Donaldova supruga možda neće preživeti porođaj. Ipak, sve je bilo u redu.

"Prvih nekoliko sati koje sam proveo sa kćerkom bili tako nerealni i savršeni. Prije nego što smo napustili bolnicu sa našom djevojčicom, morali smo da popunimo neke formulare. Iz administracije nam nisu vjerovali da sam ja otac kada su vidjeli moj datum rođenja, pa sam morao da pokažem pasoš", prisjeća se Trelford.

Briga o dva mala djeteta nije ni malo laka. Nekoliko mjeseci Popi je spavala u krevetu sa roditeljima. Bilo je potrebno mnogo truda da Donald i njegva supruga objasne starijem sinu da to što on spava u svom krevetu ne znači da ga mama i tata manje vole.

Briga o dva mala djeteta je i fizički zahtjevna. Tako da Donald mora da vježba svakog dana. Ide u šetnju i vozi kućni bicikl, da razmrda svoje mišiće. Na kraju, djeca mogu da budu teška, ali i kolica, sve one stvari koje treba da se ponesu... Kada kreću na put, nose toliko stvari da ne mogu ni sve da ih spakuju. Mnogo igračaka, benkica, pelena... Putovanje sa djecom definitivno nije jednostavna stvar.

Ovaj otac je svjestan da će ga djeca slabo pamtiti zbog njegovih godina. On neće moći uvijek da budem tu za njih.

"Znam da će to biti trauma za njih. Mnogi kažu da nam roditeljstvo nije trebalo u ovim godinama. Ali znam i očeve koji su umrli sa 50 godina. Ja nisam mogao da ostavim svoju suprugu bez potomstva. Nisam imao pravo da joj to uskratim. Ne kajem se. Priznajem da može da bude jako čudno biti tako star i pritom biti otac. Često kažem sebi da je moj novi početak na mom samom kraju. Nadam se samo da će moji nasljednici jednog dana biti srećni i da će moći da kažu da su se dobro zabavljali u životu kao i njihov stari", ističe Donald.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije