Život

Radna nedjelja od 4 dana sve popularnija među poslodavcima

Radna nedjelja od 4 dana sve popularnija među poslodavcima
Foto: N.N. | Radna nedjelja od 4 dana sve popularnija među poslodavcima

​Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četverodnevnu radnu sedmicu zbog sve prisutnije ideje da bi skraćena nedjelja mogla da poboljša produktivnost radnika i osigura bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s pružanjem tri slobodna dana sedmično svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

Zbog utvrđivanja uticaja koje bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo imati na britansku ekonomiju, ministar finansija u sjenci i član laburističke stranke Džon Mekdonel naručio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idući mjesec trebalo da raspravlja o uvođenju skraćene radne sedmice u Škotskoj.

U posljednjih šest mjeseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvjetne uređaje, proizvođač donjeg rublja Lara Intimates kao i Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

“Bilo je ovo šest lijepih sedmica s dugim vikendima”, rekao je Nil Nouls, konsultant u Elektri koja je skraćenu sedmicu uvela u januaru.

“Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovjek oporavi od stresne sedmice. No, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo”, dodao je on.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maksima Grua iz Intrepida označio je i kraj akumuliranog umora koji je inače osjećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenih podigli su se, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

“Ja učim francuski, Roko se pridružio pozorišnoj grupi, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sem izrađuje robota”, opisao je Gru kako on i njegove kolege provode novootkriveno slobodno vrijeme.

Ideja o skraćenoj radnoj sedmici u posljednje je vrijeme došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Naime, preopterećenost poslom rezultira s hiljadama oboljelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformiše koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije