Život

Odbijen prijedlog o proslavi dana Džon Vejna zbog njegovih rasističkih izjava

Odbijen prijedlog o proslavi dana Džon Vejna zbog njegovih rasističkih izjava
Odbijen prijedlog o proslavi dana Džon Vejna zbog njegovih rasističkih izjava

Republikanac Metju Harper nedavno je podnio prijedlog o proslavi dana Džona Vejna kako bi odao počast poznatom glumcu iz vestern filmova. Međutim, prijedlog da 26. maj u Kaliforniji bude obilježavan kao dan ovog glumca je odbijen zbog njegovih rasističkih komentara koje je davao u prošlosti.

Iako se očekivalo da će rezolucija biti usvojena, sve se pretvorilo u veliku raspravu. Prijedlog je odbijen sa 35 prema 20 glasova, jer se nekoliko kalifornijskih zvaničnika usprotivilo zbog Vejnovih stavova o rasama.

Republikanac Metju Harper je negodovao zbog odbijanja prijedloga i istakao da je glumac bitna ikona u američkoj istoriji.

"Odbijanje mog prijedloga da obilježimo dan Džona Vejna je isto kao da smo se odrekli bejzbola, slobodne trgovine, Četvrtog jula ili drugih bitnih američkih obilježija", naglasio je Harper.

Na Harperovu izjavu reagovao je zastupnik Demokratske stranke Luis Aleho, koji je podsjetio na jedan Vejnov intervju iz 1971. godine za časopis "Plejboj", gdje je slavni glumac izrazio podršku za prevlast bijelaca.

"Ne možemo sada da padnemo na koljena i sve vođstvo predamo crncima. Vjerujem u superiornost bijelaca dok se crnci ne edukuju do neke tačke odgovornosti. Ne vjerujem u davanje vlasti i liderskih pozicija neodgovornim ljudima", rekao je Džon u intervjuu za magazin "Plejboj".

Lorena Gonzales, drugi odbornik, koja je takođe bila protiv ovog prijedloga, osvrnula se na njegovo mišljenje o Indijancima, koje je naveo u intervjuu.

"Naša takozvana krađa ove zemlje od njih bila je samo pitanje preživljavanja. Bio je veliki broj ljudi kojima je bila potrebna nova zemlja, a Indijanci su sebično pokušavali da je zadrže za sebe", izjavio je Vejn.

Demokratski predstavnik afričkog porijekla Majk Gipson smatra da je glumac ostavio značajan pečat u američkoj kinematografiji, ali da se ne smiju zanemariti izjave koje je Vejn davao van filmskog seta.

"Filmovi Džona Vejna su jedno, i to ne mogu da osporim, ali kada su u pitanju njegov privatni život i njegove izjave, moram reći da me to vrijeđa", istakao je demokrata Gipson.

Za razliku od Kalifornije, vlasti u Teksasu prošle godine proglasile su 26. maj Danom Džona Vejna. Glumac je bio najpoznatiji kauboj filmskog platna, a ime je izgradio u brojnim vesternima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije