Život

Reciklirajte stare kofere

Reciklirajte stare kofere
Reciklirajte stare kofere

Stari koferi danas izgledaju totalno retro, a kako su ih zamijenili moderniji, funkcionalniji i lakši za nošenje, možete im udahnuti novi život.

Vjerovatno svi negdje u ostavi, makar na tavanu stare bakine kuće, imamo nekadašnje kofere koje možemo preurediti i dati im potpuno drugačiju namjenu.

Potrebno: Dovoljan je jedan kofer koji će poslužiti za izradu stolića ili, recimo, police, s tim da se s više komada možete lakše poigrati i načiniti unikatne komade namještaja. Treba vam bar jedna četka za farbu i akrilna boja za drvo, a kofere premažite nekoliko puta dok lijepo ne prekrijete površinu. Takođe, treba vam i ljepilo za platno ili samoljepljiva tapeta za drvo, metal ili kožu, a različite vrste tkanina, kao i dezeni, pomoći će vam da stari koferi izgledaju osvježeno, ali i urednije.

Izrada: Potrebno je da kofere dobro očistite i osušite prije restauracije, a za izradu koristite cijele ili određene dijelove predmeta, u zavisnosti od njegove nove funkcije koju želite postići.

Police na zidu

Polovine ili manji dijelovi kofera, koje ste prethodno obradili i prefarbali, pričvrstite na zid i dobićete interesantne police za ukrasne sitnice.

Za posteljinu

U spavaću sobu, pored kreveta, možete smjestiti kofere koje ste preoblikovali tako da vam služe za odlaganje posteljine. Komad namještaja koji će neodoljivo posjećati na djetinjstvo i odlazak kod bake u selo.

Zidni ormarić

Za mini-apoteku ili prosto kutak u koji želite "sakriti" neke sitnije predmete, kofer na zidu pričvršćen dnom jedne strane je simpatično rješenje.

Zanimljiv stolić

Kupite "uradi sam" noge za sto ili iskoristite stare i na njega postavite kofer koji planirate da reciklirate. Ofarbajte ga u jarku boju, a njegovu unutrašnjost iskoristite kao fioku u koju možete smjestiti potrebne sitnice.

Pregršt sitnica

Ako imate neki hobi za koji vam je potrebno da vam sitnice ili alat budu nadohvat ruke, sve ih sakupite na jedno mjesto, u kutak koji ćete organizovati u nekom od starih kofera. Obložite unutrašnjost kofera, napravite pregrade i smjestite sav svoj alat, pribor za šivenje ili dječji školski pribor.

Saksija za bilje

Ljekovito bilje, kao i začini, ubuduće bi vam mogli biti nadohvat ruke iz saksije koju možete napraviti od dijela kofera, prefarbati je i pričvrstiti na zid.

Kućni ljubimac

Krevetić za psa ili mačku od starog kofera biće koristan i dekorativan. Uklonite poklopac kofera ili ga pričvrstite tako da se ne sklapa naglo, a prije svega odaberite pravu dimenziju krevetića za svog ljubimca. Zatim ga sami možete obložiti ukrasnom prostirkom ili tapacirati mekanim materijalom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije