Život

Rekordan broj razvoda u Danskoj

Rekordan broj razvoda u Danskoj
Rekordan broj razvoda u Danskoj

KOPENHAGEN - Danska je tokom prošle godine zabilježila rekordan broj razvoda, saopštio je Statistički zavod Danske, što su prilično uznemirujući podaci.

Naime, tokom 2014. godine razvelo se čak 19.435 parova, što je rekordan broj razvoda u jednoj godini. Zapravo, ovo je najveći broj razvoda ikada zabilježen u danskoj istoriji, donosi "Ekstra Bladet".

Prema podacima koje je objavio Statistički zavod Danske, stopa razvoda je povećana za čak 23 odsto u odnosu na prosjek prethodnih deset godina.

Ovi podaci ukazuju na to da se na 1.000 bračnih parova njih 18 razvelo tokom prošle godine, dok je samo dvije godine ranije bilo 14 razvoda na 1.000 bračnih parova.

I dok se mnogi pitaju šta se to dešava u danskom društvu, prevladava objašnjenje da je broj razvoda povećan zbog izmjena u zakonu koje sada omogućavaju brz i jednostavan razvod preko interneta.

Iako je zakon krajnje pojednostavljen, Mete Hinerskov, terapeut za bračne parove, kaže da je sam proces razvoda i dalje nešto što emotivno utiče na ljude:

"Zaiste me vrijeđa kada neko kaže da je danas suviše jednostavno i lako razvesti se, vjerovatno misleći na pojednostavljenje zakona. Međutim, razvod kao proces koji proživljava svaki čovjek nikada nije bio jednostavan, niti će biti", kaže Hinerskova, koja predviđa da će broj razvoda i dalje biti u porastu:

"Nažalost, mislim da će te brojke biti sve veće iz godinu u godinu. Mislim da je neophodno za sve parove da dobro razmisle šta je to što oni očekuju od svog braka. Ljudi su svjesni da neće sve biti lako i da brak nekad zna biti veliko iskušenje, ali to je realnost. S druge strane, mislim da je danas postalo suviše jednostavno i lako reći da partner nije ispunio vaša očekivanja", kaže ona.

Primijećeno je da je trend razvoda daleko izraženiji kod mladih bračnih parova. Naime, najviše se razvode parovi u dvadesetim godinama život, a i oni predstavljaju najveću grupu među razvedenim tokom prošle godine.

Statistika pokazuje da je najkritičnija šesta godina braka, te da se skoro polovina brakova razvede u prvih deset godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije