Život

Sakupljanjem figurica vojnika protiv stresa i briga

Sakupljanjem figurica vojnika protiv stresa i briga
Sakupljanjem figurica vojnika protiv stresa i briga

ANTALIJA - Hobi pravljenja i sakupljanja minijaturnih olovnih figura vojnika seže i do staroegipatskog vremena, a danas jedan primjerak može koštati i do 3.000 američkih dolara.

U razgovoru sa novinarom Anadolu Agency (AA), kolekcionar i "tvorac figurica" Ali Resit Ulker kaže da se minijaturne figure vojnika, kauboja, gusara i vitezova, nazvanih "olovnim vojnicima", prave zapravo od olova, kalaja i plastike.

Sve figurice koje Ulker pravi su u cjelosti ručni rad, što je vrijedno pažnje i divljenja ako uzmemo u obzir da njihova veličina može biti i nevjerovatnih 25 mm.

Ulker tvrdi da su se mali olovni vojnici koristili za predstavljanje strateških ratnih planova i pojavljivali se na različitim mjestima širom svijeta i u različito vrijeme. Neke od figurica su pronađene čak i u egipatskim grobnicama, ali njihova izrada u umjetničkom smislu počinje sredinom 18. vijeka.

Nekad se kalaj izljevao u kamene kalupe i tako se stvarao oblik, dok se to danas radi modernijim tehnikama i sa više estetskih detalja.

Ukazujući na sve veći interes javnosti za minijaturnim vojnicima, Ulker dodaje da brojni kolekcionari sakupljaju samo figurice iz određenog istorijskog razdoblja ili geografskih područja, dok drugi nisu ograničeni, ali sve to zavisi od njihove materijalne situacije.

Ističući da pravljenje figurice zahtijeva mnogo vremena i truda, Ulker je kazao da potom slijedi bojenje koje takođe zahtijeva nova ulaganja. Tvrdi da boja za jednu figuricu košta od 30 do 300 evra.

"Tehnika bojenja i karakteristike utiču na cijene, tako da se neke figurice vrednuju i po 3.000 dolara", rekao je Ulker.

Figurice iz svoje kolekcije Ulker prodaje na  internet stranici Antikalya, a među njegovim kupcima ima doktora, profesora i biznismena.

Ulker dodaje da neki olovne vojnike koriste kao ukras, dok ih drugi koriste kao diorame, odnosno trodimenzionalne makete stvarnih ili fiktivnih događaja.

"Kada se bavite kolekcionarstvom, vraćate se u djetinjstvo. Ono vas udaljava od svakodnevnih briga i problema. Neke kolekcije zahtijevaju i poseban detaljan rad. Ali osjećate posebno zadovoljstvo kad je dovršite", kazao je Ulker za AA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije