Život

Sarajevo se oprašta od Kemala Montena

Sarajevo se oprašta od Kemala Montena
Sarajevo se oprašta od Kemala Montena

SARAJEVO - Veliki broj građana, muzičara, pjevača, ličnosti iz javnog života, te porodica i prijatelji došli su u Narodno pozorište kako bi odali počast liku i djelu velikog čovjeka Kemala Montena.

Cvijeće i gitara na bini Narodnog pozorišta, ali i Montenove fotografije na platnima daju posebnu dimenziju tišini koja vlada u Narodnom pozorištu.

Uz pjesmu "Sarajevo ljubavi moja" mogu se čuti i jecaji najbližih ljudi ovog muzičara koji nas je napustio prošle srijede u 67. godini.

Pjevač Saša Matić je rekao da je Kemal Monteno imao strašnu prisnost sa publikom i da ga je bilo veoma lijepo slušati.

"Monteno bi mogao pričati tri dana... Ko ga nije poznavao dovoljno je da posluša njegovu muziku, da ga upozna i shvati kakvu je dušu imao", kazao je Matić.

Pjevač Halid Bešlić je rekao da će ga pamtiti po najljepšem glasu, najljepšim pjesmama, dobrom druženju i njegovom sarajevskom humoru uz poruku "Vozdra Moke, vidimo se nekad negdje".

"Mislio sam da će dobiti ovu bitku, ali nažalost nije. Teško mi je, bio mi je najdraži prijatelj i saradnik iz svijeta muzike, ali on nikada neće umrijeti jer će živjeti kroz svoje pjesme. To je jedna duša koja će uvijek biti uz mene, zahvaljujući njemu sam se počeo baviti pjevanjem", kazao je Zdravko Čolić.

"Teško je opisati u jednoj ili više rečenica to što osećam. Moje prijateljstvo sa Kemalom Montenom trajalo je više od 45 godina. Zajedno smo rasli u ovom gradu. Bili smo prijatelji, saradnici, kolege... Ovo je veliki gubitak za BH i jugoslavensku pop scenu", rekla je Neda Ukraden.

Na komemoraciji će se obratiti i Rade Šerbedžija, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Ismeta Dervoz i Ivica Šarić, a nakon toga povorka će krenuti prema Gradskom groblju Bare, gdje će u 14:30 sati Monteno biti ispraćen na vječni počinak.

Sahrani će prisustvovati Montenova supruga Branka, sin Đani i kćerka Adirana, ali se očekuje i prisustvo velikog broja građana Sarajeva i osoba iz javnog života.

Posljednji ispraćaj za legendarnog pjevača održan je u ponedjeljak na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Kemal Monteno je rođen u Sarajevu 1947. godine. Svoje prezime je naslijedio od oca Osvalda, Talijana koji je došao u Bosnu i Hercegovinu 1945. godine, gdje je upoznao i oženio Kemalovu majku Bahriju.

Milorad Dodik se oprostio od Kemala Montena

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske uputio je posljednji pozdrav kantautoru Kemalu Montenu.

Dodik je smrtovnicu u Nezavisnim novinama objavio na dan sahrane pjevača koji će posljednji smiraj pronaći u Aleji velikana na sarajevskom groblju Bare.

Monteno je od 2011. godine bio na dijalizi, a zbog problema sa dijabetesom 2012. godine mu je ugrađena i srčana premosnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije