Život

Šest načina za bolju komunikaciju sa bebom

Šest načina za bolju komunikaciju sa bebom
Foto: N.N. | Sedam načina za bolju komunikaciju sa bebom

​Donosimo vam šest savjeta kako da vaša beba uživa u svakom momentu.

Gledajte bebu u oči

Ne postoji bolji način da pokažete bebi da ste zainteresovani za ono što vam ”priča” od pogleda u oči. Engleski istraživači ustanovili su da direktan pogled u oči između roditelja i bebe sinhronizuje moždane talase kod obe strane, kao i da olakšava savladavanje komunikacije u kasnijem životu.

Pravite snimke razgovora

Zabilježite video-kamerom nekoliko razgovora s bebom, a onda ih analizirajte. Jednom s uključenim, a drugi put s isključenim, tonom. Tako ćete uočite sve neverbalne znakove koje vam beba upućuje.

Igrajte se u ogledalu

Sjedite ispred većeg ogledala sa bebom u krilu. Pravite smiješne grimase i obratite pažnju na to da li vas beba imitira. Ali i vi imitirajte sve grimase koje beba pravi, kako biste joj pokazali da je pratite u izražajima.

Uvijek reagujte

Svi znamo da su majke najzaposlenija bića na planeti. Ali čak i kada imate milion obaveza, ako mališan pokušava da komunicira s vama, prekinite sve što radite i pokažite mu da ga slušate. Spustite se do njegovog nivoa i pomno pratite šta vam priča.

Budite detektiv

Kada počnete da poklanjate punu pažnju neverbalnoj komunikaciji vaše bebe, shvatićete da je ona pravi maher u tome i rastumačićete značenje većine njenih pokreta. Zato zapisujte sve što radi, svaki njen pokret i gestikulaciju, kao i vaše tumačenje. Zahvaljujući tome, brzo ćete shvatiti šta znači povlačenja ušne resice, trljanje okica itd.

Poljubac za pozdrav

Oko devetog mjeseca života, beba počinje da shvata gestikulaciju rukama, pa je u ovom periodu treba učiti kako da pošalje poljubac ručicom. Ponavljajte ovu radnju svakog dana, ali u smislenim situacijama, npr. kada pozdravljate tatu koji ide na posao ili baku koja kreće kući. Vrlo brzo počeće da šalje poljupce na zahtjev.

Mahanje ručicama

Kada vam se čini da beba maše ručicama zato što želi da izrazi uzbuđenje, ona zapravo želi da komunicira s vama. Obratite pažnju na nju i ona će biti oduševljena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije