Život

Skelići život posvetili učenicima i sportu

Skelići život posvetili učenicima i sportu
Skelići život posvetili učenicima i sportu

BRČKO - Kada su jednog vrelog avgustovskog dana 1973. godine autobusom iz Dervente preko Modriče, Gradačca i prašnjavim makadamom kroz Pelagićevo stigli u Brčko, tek svršeni dif-ovci Jelka Erceg, danas Skelić i Muharem Skelić ni jednog trenutka nisu pomislili da će u brčanskoj Ekonomskoj školi završiti radni vijek.

„Primio nas je veliki čovjek Ljubo Čabrić, tadašnji direktor Eonomske škole i rekao nam da odmah počinjemo raditi. Kada smo pitali za rješenje o zaposlenju, lakonski je odgovorio: Pa ja sam vam rekao“ sjeća se tih avgustovskih dana profesor Skelić, koji od sredine januara 2014. godine, sa suprugom Jelkom polako troši prve penzionerske dane.

Ovog uglednog pedagoga i odbojkaškog trenera u Brčkom, ali i širom odbojkaškog svijeta znaju pod imenom Skela. Istina, njegovi sportski počeci vezani su za igru pod obručima,zahvaljujući kojoj je iz Dervente stigao do juniorske reprezentacije SFRJ i titule balkanskog šampiona, da bi odlaskom u Sarajevo 1969. na fakultet započeo da igra odbojku, kojoj je ostao vjeran do današnjih dana, piše Radio Brčko Distrikt.

Prije toga zahvaljujući nastavniku fiskulture Dragi Simiću 1968. na finalu u Sarajevu postao je pobjednik malih olimpijskih igara u skoku u dalj skokom od 6,64 cm.

„Odbojku sam počeo da igram na nagovor profesora Branka Draganića, da bi se veoma brzo ustalio u prvom timu Bosne,tadašnjem članu najelitnije jugoslovenske lige.Njemu sam kasnije bio pomoćnik na mjestu selektora juniorske ženske reprezentacije SFRJ.Po dolasku u Brčko nastupao sam za Jedinstvo do 1980. kada započinjem trenersku karijeru koja je trajala do 2002. godine“ , kazuje nam profesor Skelić kome je dr Manojlović iz Banjaluke,prije nekoliko mjeseci uspješno operisao oba kuka.

Iako sjajna gimnastičarka, njegova koleginica i životna saputnica Jelka,koja je prva diplomirala u generaciji, po dolasku u Brčko posvećuje se porodici,sinovima Igoru i Saši, a u posljednje vrijeme i unuku Andreju.

„Brojne su anegdote iz škole.Najveće iznenađenje priredili su mi maturanti mog razreda 2006. godine kada su mi na rastanku poklonili buket od 100 ruža. To do sada niko u toj školi nije doživio. Pošto Ekonomsku školu uglavnom pohađaju djevojke, znala sam sve njihove velike i male mladalačke tajne“,sa ponosom, ali i sjetom'' , kazuje nam profesorica Jelka Skelić.

Profesor Zoran Milunović,kolega po struci bračnog para Skelić,naglašava da je sve manje takvih pedagoga, koji su do posljednjeg radnog dana sa istom odgovornošću prilazili nastavi.

„Zadugo se u brčanskom obrazovanju neće pojaviti takvi entuzijasti među prosvjetarima. Vjerujem da smo poštovanje prema njima izrazili i prije nekoliko dana kada ih je cijeli kolektiv Ekonomske škole ispratio u više nego zasluženu penziju“, ističe profesor Milunović.

Kroz „odbojkaške“ ruke profesora Skelića prošlo je više uspješnih odbojkaša među kojima posebno ističe Mirka Čulića, Vedada Glinca i Eldina Hadžića sve bivše reprezentativce eks Jugoslavije.

„Od 1985.godine do polovine 1988. trenirao sam odbojkašice Gradačca,jednu divnu generaciju koju je predvodila Branka Ojdanić.Bila su to zlatna vremena ženske odbojke u tom gradiću“ , sjeća se profesor Skelić.

Bavljenjem klupskom odbojkom u Brčkom, prof.Skelić je završio 2002. godine Ostaće upamćen kao trener Jedinstva koji je još 2000. godine u razigravanju sa ekipama iz Odžaka i Kaknja osvojio prvu titulu šampiona BiH, koju su tadašnji protivnici ujedinjenja odbojke u BiH za stolom poništili.

„Još ratne 1993.godine u Brčkom smo obnovili rad odbojkaškog kluba, da bismo nešto kasnije oformili i ženski klub. Oni su i danas perjanice odbojke u BiH i srećan sam ako sam imalo doprinio njihovim, i danas veoma uspješnim rezultatima“ , završava svoje kazivanje profesor Muharem Skelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije