Život

Škole sprečavaju samoubistva maturanata

Škole sprečavaju samoubistva maturanata
Škole sprečavaju samoubistva maturanata

PEKING - Za mlade Kineze kažu da su disciplinovani i vrijedni.

Međutim, kako se približavaju završni ispiti u srednjoj školi, koji su ujedno i put ka boljoj budućnosti, tako učenici postaju sve nervozniji, a ni samoubistva nisu rijedak slučaj, donosi "Daily Telegraph".

Naime, do presudnog ispita koji odlučuje sudbinu mnogih mladih Kineza ostalo je svega šest sedmica, što je navelo neke od srednjih škola da podignu zaštitne ograde kako bi spriječili učenike da izvrše samoubistvo. Jedna od tih škola je i srednja škola u provinciji Hebei, koja je već imala loše iskustvo s ovim slučajevima.

Početkom juna više od devet miliona kineskih učenika pristupiće tzv. gaokao ispitu, koji traje devet sati, a koji odlučuje o daljoj sudbini ovih mladih ljudi. Gaokao je kulminacija mjeseci i godina napornog učenja jer je to jedini kriterijum po kojem se studenti upisuju na fakultet. Za mnoge to je prekretnica u životu.

Ipak, da ovaj ispit predstavlja ogroman pritisak svjedoči i to da mnogi od učenika podlegnu tom pritisku. Samo tokom prošlogodišnjeg završnog ispita dva učenika su izvršila samoubistvo u školi Hengšui, koja je ove godine morala da podigne zaštitnu ogradu kako se učenici ne bi bacili sa balkona. Iz škole su rekli da se nadaju da ove godine neće biti sličnih nesreća, ali su opet zagradili sve moguće otvore s kojih učenici mogu skočiti u smrt.

Inače, ova škola je poznata kao jedna od najboljih kineskih srednjih škola, gdje se sprovodi intenzivan akademski režim.

Učenici počinju s učenjem u pet sati ujutro, a završaju u deset, kad ujedno idu na spavanje. Inače, dobar rezultat na gaokaou je sve što ta djeca žele jer je na tom ispitu sve na kocki - radi se o biti ili ne biti. Ko na gaokaou ostvari dobar rezultat, može se upisati na najbolje kineske univerzitete. Ko padne, njemu je put prema akademskoj karijeri - i dobro plaćenim poslovima - zatvoren.

"Gaokao je, bez pretjerivanja, vrlo važna stvar za čitav život", kaže studentkinja Žao Si, objašnjavajući kako taj ispit ima veliki uticaj na ostatak života svakog učenika. "Posebno je važan za učenike koji žive na selu. Oni se nadaju da će na taj način dobiti priliku za bolji život u gradu", objašnjava ova mlada Kineskinja.

U jeku epidemije samoubistava, kojih je bilo najviše prije dvije godine, mnogi su pozvali na reformisanje cijelog obrazovnog sistema, ali zasad to nije učinjeno.

A, na šta su sve spremni da bi položili ispit svjedoči i to da učenici pristaju i dobrovoljno ponoviti razred. Treba napomenuti da škole nisu te koje vrše pritisak na učenike, on dolazi s druge strane - od roditelja. Čitava porodica se zbog politike jednog djeteta nada da će njihov jedinac ili njihova jedinica otići na neki od prestižnih univerziteta. Za djecu iz bogatih porodica gaokao nije tako važan. Čak i ako ga ne polože dobrim rezultatom, roditelji ih uvijek mogu poslati da studiraju u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije