Život

Slovenci prodaju ljekoviti vazduh iz košnica

Slovenci prodaju ljekoviti vazduh iz košnica
Slovenci prodaju ljekoviti vazduh iz košnica

LJUBLJANA - Pčelari iz Slovenije okrenuli su se jednoj novoj vrsti komercijalizacije pčelinjaka - pčelarskom turizmu, koji je mnogo unosniji i izvjesniji od klasične proizvodnje i prodaje meda.

Slovenački pčelari nude masažu sa medom, časove iz pčelarstva, razna jela od pčelinjih proizvoda ali i još mnoga toga, piše bh. novinska agencija Patria.

Međutim, čini se da turiste najviše zanimaju slovenačke "api komore", odnosno kućice u kojima turisti sjede i udišu vazduh iz košnica. Iako se čini potpuno besmisleno, to nije tako. Ljekovite karakteristike vazduha iz košnice su višestruka, a uz pomoć ove terapije moguće je liječiti čak i teška oboljenja respiratornog sistema.

Ljekovitost vazduha iz košnica potvrdile su čak i mnoge naučne studije koje su posljednjih godina rađene na mnogim univerzitetima u svijetu.

Api komore su, zapravo, drvene kućice ili kolibe čiji su zidovi napravljeni od košnica sa pčelama. Unutrašnja strana košnice, ona koja je okrenuta prema prostoriji, otvorena je i pregrađena samo tankom mrežom kako pčele ne bi mogle izaći iz košnice.

Boravak u jednoj ovakvoj "api komori" Slovenci naplaćuju ovisno koliko turist želi u njoj provesti vremena, a za pola sata do 45 minuta najčešće se izdvoji oko 10 evra.

Tone Tome, poznati slovenački apiterapeut, kaže da dnevno provede oko pola sata u "api komori" i da mu to pomaže da već nekoliko godina uspješno drži pod kontrolom multiplasklerozu, oboljenje koje je jednu od najtežih oboljenja današnjice.

"Svaki dan provodim u svom pčelinjaku po nekoliko sati. Puštam da me pčele ubadaju po tijelu, a onda idem i ležim u mojoj 'api komori'. Nakon toga se osjećam dobro", tvrdi Tome. "Prije mnogo godina ljekari su mi dijagnostikovali ovo oboljenje, ali zahvaljujući pčelama ja ne osjećam skoro nikakve posljedice zbog ove bolesti."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije