Život

Smrt draža od ropstva

Smrt draža od ropstva
Smrt draža od ropstva

Amina Said Hasan je žena koja unesrećenim i silovanim ženama nudi posljednju šansu za život; bijeg iz ropstva Islamske države.

Naime, Hasanova je bivša zastupnica u iračkom parlamentu, a danas je žena sa misijom - spasiti što više jazidskih žena iz kandži okrutnih islamista. Kada je Mosul pao u ruke islamista, Hasanova se sjeća da je prvo pomislila na Jazide, kojima i sama pripada. Ali je ubrzo shvatila da na planini Sindžar, gdje žive Jazidi, nema nafte niti bilo čega interesantnog za islamiste, pa je vjerovala da su njeni sunarodnici bezbjedni. Ipak, islamisti su otišli na planinu Sindžar, piše CNN.

"Nisam mogla vjerovati, zašto bi otišli na Sindžar? Pa, tamo nije bilo ničega osim Jazida", rekla je ona.

Ipak, glavna meta islamista bili su upravo Jazidi. U veoma kratkom roku zarobili su na hiljade žena i djece, a muškarce ubili. Islamisti su tada, pozivajući se na Kuran, rekli da je dozvoljeno silovanje nemuslimanki, što su oni i učinili.

Inače, Jazidi su iračka manjina koja vjeruje u jednog boga koji je stvorio Zemlju i ostavio je na čuvanje melek Tavusi, anđelu koji je posrednik između čovjeka i božanskoga. Inače, ovaj anđeo je ujedno i centralna figura za Jazide. Ovo je upravo ono zbog čega islamisti smatraju da su Jazidi nevjernici, jer za njih melek Tavusi predstavlja šejtana ili đavola. Hasanovoj se do sada javilo na stotine silovanih žena, ali i njihovih porodica, u nadi da će im ona nekako pomoći.

"Ljudi su čuli da im ja mogu pomoći. Inače, i ja sam sa Sindžara i pripadam Jazidima. Neki od otetih su moji rođaci", kaže Hasanova.

Zajedno sa suprugom Halilom, ona uspijeva da nađe način i prokrijumčari zarobljene žene iz islamističkih zatvora.

Zasad je uspjela spasiti oko stotinu žena. Jedna od prvih koje je uspjela spasiti bila je 35-godišnja žena, inače majka šestoro djece. Ona je zarobljena zajedno sa djecom, a nedugo po zarobljavaju i nju i djecu su prodali na pijaci za robove.

Druge žene nisu bile te sreće da ih spasu. Hasanova kaže da je većina žena nakon višestrukih silovanja sama sebi oduzela život, jer više nisu mogle izdržati tu torturu.

"Sve što sam željela jeste da ih spasim. Ali, eto, neke nisam uspjela. Zapravo, na stotine djevojaka je do sada izvršilo samoubistvo", kaže Hasanova.

Uglavnom je riječ o djevojkama i ženama koje su izgubile i posljednju nadu da će ih neko spasiti.

Uprkos činjenici da je i odlikovana zbog toga što je spasila veliki broj žena, Hasanova kaže da i dalje misli na sve one koje nije mogla spasiti.

"Jednostavno, ne mogu prestati misliti na njih. Noću ne mogu da spavam. One koje uspiju uspostaviti kontakt sa mnom, pitaju me samo jedno: "Kada će neko doći da nas spasi", ali ja im ne mogu odgovoriti, jer ja nisam vlast, nisam niko, ja sam samo obična građanka Iraka", kaže Hasanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije