Život

Snimala porodicu narkomana, sada im prijete oduzimanjem djeteta

Snimala porodicu narkomana, sada im prijete oduzimanjem djeteta
Snimala porodicu narkomana, sada im prijete oduzimanjem djeteta

Nakon što je ruska fotografkinja Irina Popova objavila galeriju fotografija koja je rezultat dvosedmičnog druženja s parom narkomana i njihovom dvogodišnjom kćerkom, mnogi su se zapitali u kojoj bi se mjeri fotografi trebali uključivati u ono čime se bave.

Naime, postavlja se pitanje da li bi u ovakvoj situaciji trebali u prvom redu zaštiti dijete i jesu li i sami na neki način odgovorni za ono što se događa.

Fotografkinja je na ulicama Sankt Peterburga slučajno zatekla pijanu Lilju, a pokraj nje, u kolicima, spavala je njena kćerka.

Nakon što joj dopustila da ih fotografiše, Lilja ju je pozvala u svoj stan, a ona i njen suprug Paša spremno su prihvatili da se Irina useli i s njima provede petnaestak dana, svakodnevno ih snimajući, piše Index.hr.

Stan je bio u potpunom neredu. Lilja i Paša su primali socijalnu pomoć, neprestano su organizovali zabave za podjednako nadrogirane i pijane prijatelje, a dvogodišnja Anfisa uglavnom se sama snalazila.

"Bila sam usredotočena na svijet te djevojčice. Postala sam dio te porodice, a moj je fotoesej postao nalik ličnom dnevniku", otkriva Irina.

Dodatni problem je i to da Popova nije obavijestila socijalnu službu, a na internetu je pokrenuta kampanja oduzimanja skrbništva problematičnim roditeljima.

"Nisam ovo očekivala. Znam da će zvučati čudno, ali moja je namjera bila da fotografijama progovorim o ljubavi društveno marginalizovanih. Nadala sam se da će one podstaći razumijevanje i podići svijest o tome koliko je teško odgojiti dijete", rekla je Irina.

Uvjerena je da fotografije ne pokazuju njihovu nebrigu i nemogućnost da brinu za dijete već koliko je "život kompleksan i slojevit".

Doduše, situacija se promijenila od 2008. Lilja je započela s odvikavanjem i radi u jednoj trgovini, a dijete se nalazi kod Paše, koji povremeno radi kao električar i živi s novom djevojkom i njenim sinom.

Problem je nastao nakon što ih je Irina, uoči izložbe, obavijestila kako bi im na vrata mogla zakucati policija i socijalna služba. Paša od tada ne komunicira s fotografkinjom, koja namjerava da objavi knjigu o ovoj porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije