Život

Spasao 669 jevrejske djece: "Engleski Šindler" umro u 107. (VIDEO)

Spasao 669 jevrejske djece: "Engleski Šindler" umro u 107. (VIDEO)
Spasao 669 jevrejske djece: "Engleski Šindler" umro u 107. (VIDEO)

Nikolas Vinton, Britanac koji je spasao na stotine jevrejske djece od nacista u Pragu, uoči Drugog svjetskog rata, preminuo je u srijedu u 107. godini, saopštila je njegova porodica.

Rođen 19. maja 1909. u Londonu od njemačko-jevrejskih roditelja, Vinton je otputovao u tadašnju Čehoslovačku, kao mladi službenik Londonske berze.

U toj zemlji organizovao je transport vozovima za 669, većinom jevrejske djece, u Britaniju, 1939. godine, čime ih je spasao koncentracionih logora i sigurne smrti, prenio je AFP.

Zbog svog zalaganja, stekao je nadimak, "engleski Šindler", prema Oskaru Šindleru, njemačkom industrijalcu koji je spasao na stotine Jevreja iz Poljske tokom rata.

"Bio je čovjek kome sam se divio zbog hrabrosti", napisao je na Twitteru predsjednik Češke Miloš Zeman.

Na istoj društvenoj mreži, britanski premijer Dejvid Kameron je istakao da je smrću Vintona "svijet izgubio velikog čovjeka".

Vintonu je dodijeljena titula viteza 2003. godine, a njegove pristalice u Češkoj u više navrata su ga predlagale za Nobelovu nagradu.

Vinton je 1988. godine doživio nevjerovatno iznenađenje. Naime, u emisiji BBC-ja "To je život" je sjedio u publici ne znajući da oko njega sjede djeca koju je spasao od nacista. U jednom trenutku su svi ustali da mu se zahvale, a Nikolas je zaplakao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije