Život

Srbi najveći pesimisti u regionu

Srbi najveći pesimisti u regionu
Srbi najveći pesimisti u regionu

BEOGRAD - Srbi su najveći pesimisti u regionu kada je u pitanju aktuelno stanje u zemlji i očekivanja u budućnosti, pokazuju preliminarni rezultati danas objavljenog istraživanje Savjeta za regionalnu saradnju.

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Goran Svilanović rekao je da je jedan od najtužnijih podataka to što građani Srbije ne vide vezu između škole koju su završili i posla koji rade.

"Ispod 14 odsto smatra da je obrazovanje važno za uspjeh u životu, što je najniže u regionu. Mene ovo zabrinjava i otvara mnogo tema da su naši građani izgubili povjerenje u to da škola koju su završili ima ikakve veze sa njihovim uspehom u životu", rekao je Svilanović na konferenciji "Jugoistočna Evropa 2020".

On je ocijenio da drugi u regionu još uvijek vjeruju u obrazovanje prije nego u partijske knjižice, veze i vezice.

"Otuda bih htio da podržim one u vladi koji se zalažu za dualno obrazovanje", istakao je Svilanović.

Prema njegovim riječima, istraživanje koje je sprovedeno na 7.000 gradjana u regionu i 1.400 privrednika pokazuje i da su biznismeni malo veći optimisti, što je, kako je naveo, ohrabrujuće jer oni koji su direktno uključeni u sve procese ipak imaju malo veća očekivanja od toga šta donosi buduhnost.

Svima u regionu su najveći problemi nezaposlenost i teška ekonomska situacija.

"Kada su u pitanju stavovi prema pridruživanju EU, u Srbiji smo dobili najniži nivo podrške, manje od polovine. Verujem da to odražava jedan trenutak", rekao je Svilanović i precizirao da je istraživanje rađeno u novembru i decembru prošle godine.

Naveo je da će se istraživanje sprovesti ponovo kako bi se vidjelo da li se taj trend mijenja.

Svilanović je najavio da će kompletno istraživanje, od 150 strana, biti predstavljeno 6. maja u Briselu čemu će prisustvovati i Komesar EU za susjedsku politiku Johanes Han i zvaničnici iz regiona.

          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije