Život

Stanovnici Lukomira spremni za povratak u niža područja

Stanovnici Lukomira spremni za povratak u niža područja
Stanovnici Lukomira spremni za povratak u niža područja

Stanovnici planinskog sela Lukomir, koje se nalazi na gotovo 1.500 metara nadmorske visine na obroncima Bjelašnice, spremni su to mjesto napustiti i do proljeća boraviti u nižim predjelima.

Zbog velikih nanosa snijega petnaestak porodica svake godine siđe u mjesta u okruženju Sarajeva. Tvrde da je nekada selo živjelo tokom čitave godine, ali unazad nekoliko godina to nije moguće, zbog prirode koja je "strožija", ali i zbog stanovništva koje je većinom starije životne dobi.

Sarajevski planinari, u organizaciji Udruženja Avantur, proteklog vikenda posjetili su to selo. Vodič grupe Muamer Drugovac za Agenciju Fena je kazao da su neki mještani već spremni za povratak u mjesta oko Sarajeva i Sarajevo.

Ipak, navodi, jedan dio mještana ostat će duže u selu zbog stoke. Prate vremensku prognozu, ali radi sigurnosti određeni broj grla već prebacuju u zimske torove.

Selo je, kako navode planinari, za vikend bilo okruženo maglom, mirno i tiho, a jedini gosti su bili oni, za razliku od ljetnih mjeseci kada se na proplancima može sresti veliki broj ljudi.

"Ljubazni domaćini su nas ugostili, kao i uvijek, nadamo se da ćemo se družiti s prvim otapanjem snijega", rekao je Drugovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije