Život

Strogi kodeks časti na američkim univerzitetima

Strogi kodeks časti na američkim univerzitetima
Strogi kodeks časti na američkim univerzitetima

Kad je mlada Amerikanka rekla policiji da je silovana na univerzitetu, njen univerzitet je pokrenuo istragu kako bi se utvrdilo da li je ona bila ta koja je prekršila njihov kodeks časti prije napada. Naime, na nekim koledžima u SAD dovođenje muškarca u svoju sobu ili konzumiranje alkohola smatra se ozbiljnim kršenjem pravila i kodeksa univerziteta.

Amerikanka Medi Barni bila je prestrašena da će biti izbačena sa Brigam Jang univerziteta (BYU), tako da je čekala puna četiri dana da slučaj silovanja prijavi policiji grada Provo, u državi Juta.

"Sjećam se da sam policiji rekla da ne mogu ići s tužbom jer se bojim da će me izbaciti sa univerziteta", prisjeća se ona jednog od najgorih dana u svom životu.

A da je bila opravdano prestrašena svjedoči i poziv koji je uslijedio nekoliko sedmica kasnije. Naime, rukovodstvo univerziteta ju je pozvalo na saslušanje jer je policija slučaj proslijedila univerzitetskim zvaničnicima, koji su onda odlučili da istraže da li je Barnijeva prekršila njihov kodeks časti.

Inače, BYU je mormonski koledž i kako bi se tu ušlo neophodno je potpisati i veoma strog kodeks časti, kojeg se svi studenti moraju pridržavati.

Potpisujući ovaj kodeks student se obavezuje da neće konzumirati alkohol, neće pušiti niti koristiti narkotike. Takođe, kodeks ovog koledža propisuje da se ne smiju piti čaj niti kafa, te da se ne smiju nositi kratke suknje. Za studente koji nisu u braku zabranjeno je dovoditi osobe suprotnog pola u sobu i ovo je jedan od najvećih prekršaja kodeksa.

Kako su mnoge koledže u SAD zapravo osnovale vjerske zajednice, tako na nekima postoje striktni kodeksi časti i ponašanja.

Primjera radi, i jedan od najpoznatijih univerziteta - Prinston ima svoj kodeks časti koji je na snazi još od 1893. godine, a koji kaže da profesori mogu napustiti učionicu tokom ispita jer se studentima mora vjerovati da neće prepisivati, a kodeksom se obavezuju svi studenti da slučaj prepisivanja prijave.

Ovaj sistem prijavljivanja kršenja je zapravo suština i osnova svakog ozbiljnijeg kodeksa. Optuženi za kršenje će morati izaći pred disciplinsku komisiju, koja će odlučiti o kazni koja može varirati od suspenzije pa do izbacivanja sa koledža.

Uprkos učestalim primjerima varanja na američkim univerzitetima, Linda Trevino, profesorka organizacionog ponašanja i etike na Pensilvanija univerzitetu, kaže da je kodeks časti, ipak, imao pozitivan efekat.

S druge strane, neki od univerziteta su s vremenom usvojili nove, izmijenjene kodekse jer to zahtijevaju savremene tehnologije. Naime, u današnje vrijeme kada je sve dostupno na internetu, neki koledži su zabranili studentima da kopiraju informacije sa interneta. Primjera radi, na ovakav pristup je bio primoran i Harvard kada je nekoliko desetina studenata suspendovano zbog varanja i prepisivanja radova.

Nemaju svi koledži kodeks časti, i oni su uglavnom nešto što se vezuje za privatne obrazovne institucije. Tako, recimo, Liberti univerzitet, baptistička obrazovna institucija, ima svoj kodeks prema kojem se propisuje frizura, stil oblačenja, a bilo kakav kontakt osoba suprotnog pola je zabranjen.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije