Život

Surfovanje kao lijek

Surfovanje kao lijek
Surfovanje kao lijek

SAN KLEMENTE - Za troje od petoro djece Roba i Polet Montelone surfovanje ovog ljeta nije samo zabava, već i način da im se produži život.

Djeca Monteloneovih boluju od cistične fibroze i priključili su se sve većoj grupi ljudi koji koriste zdravstvene prednosti surfovanja.

Stručnjaci su otkrili da slana voda okeana pomaže u čišćenju sluzi koja se gomila u plućima pacijenata.

Ubrzo potom pojavile su se brojne organizacije koje nude oboljelima obuku u srufovanju.

"Pronašli smo nadu, i to kroz surfovanje", rekla je AP-u Polet Monelone. "Pomaže im da bolje dišu... ali pomaže i nama, kao porodici, da svi uživamo u nečemu."

Osoba koja boluje od cistične fibroze može da doživi četrdesete ali mnogi ne prežive ni tinejdžerske godine. Riječ je o genetskom oboljenju koje se nasljeđuje od oba roditelja i od koga boluje oko 70.000 ljudi.

Lijeka nema, ali su prije desetak godina ljekari u Australiji primjetili da pacijenti koji surfuju dišu bolje. Uslijedile su dalje studije i pokazalo se da slani rastvori pomažu pacijentima.

To je dovelo do osnivanja organizacija poput Mauli Ola Fondacije, koja na havajskom znači "dah života".

Organizacija uparuje pacijente sa profesionalnim surferima poput Kelija Slejtera i Sanija Garsije.

Cijeli Montelone klan, koji tvrdi da u porodici ova bolest nije postojala, osnovali su Mauli Olu godinu dana pošto je njihovo troje djece dobilo dijagnozu. Naučili su da surfuju kako bi na taj način, prirodnim putem, "podmazali" disajne puteve pacijenata.

"Sada izbacuju sluz a ja navijam - 'ajde, čoveče, iskašlji to. Bez blama", kaže Džoš Bakster, šampion u surfovanju koji volonterski radi sa Mauli Ola i redovno surfuje s Monteloneovima.

Poznati kao "Porodica Brejci" u svijetu cistične fibroze. Monteloneovi imaju 12-ogodišnjeg sina Majkla, i dva para blizanaca - Grejs i Gevina (8) i Bruk i Brajana (10).

Gevinu je dijagnostifikovana bolest 2008. kada se žalio na probleme sa sinusima. Poslije njega, testirana su i ostala djeca; ispostavilo se da od te bolesti boluju i Majkl i Bruk.

"Kada su nam to rekli bili su toliko ozbiljni. Upozoravali su nas da će nam djeca umrijeti i sve to je bio užasan udarac u stomak", kaže Polet. "Naši životi od tog trenutka nisu bili isti."

Majkl, Bruk i Gevin jednom mesečno odlaze kod lekara a pregledi traju i po šest sati. Da bi mogli da odu na tretman i stignu u školu, deca ustaju u pet ujutru. Deo tretmana je i nošenje pojasa koji vibrira i na taj način razvija sluz, dok pacijent udiše slani rastvor.

Porodica jednom nedjeljno svakog ljeta odlazi na plažu, a ponekad i danima ostanu na surfovanju radeći i tretmane između časova surfovanja.

Majkl, kao najstariji, najsvjesniji je posljedica bolesti. Svake zime, funkcionalnost njegovih pluća opadne za pet odsto, ali svaki put kada se vrati surfovanju brojka skoči, a sa njom i nada roditelja.

"I dalje se bojim da ću umrijeti, kao i moj brat i sestra. Znam da će se to desiti ali se trudim da ne razmišljam previše o tome", kaže Majkl.

Monteloneovi dodaju da su zahvalni surfovanju - ne samo da pomaže njihovoj djeci već ih i okuplja kao porodicu i tako čini jačim.

Osmogodišnji Gevin izgleda kao i svaki dječak dok se uvlači u odijelo za surfovanje i smije sa roditeljima, a ne kao neko ko je dvije nedjelje ranije proveo u bolnici.

Njegova sestra Grejs kaže: "Nije tretman to što me plaši već priče o djeci koja umiru. Bojim se za braću, ali kada odemo na surfovanje, zaboravim na sve to."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije