Život

Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance

Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance
Svaki stoti stanovnik Bužima ima blizance

BUŽIM - U samo nekoliko godina rata u Bužimu, mjestu u BiH u kojem živi oko 20.000 stanovnika, rodio se 21 par blizanaca.

Građani sada žele napraviti svjetski festival blizanaca.

"U ratu sam dobio blizance pa sam krenuo k prijatelju posuditi kolica za njih. Ali on ih je već posudio. Ni drugi mi nije mogao dati kolica, jer ih je i on nekome bio dao. Dok sam na kraju došao do kolica, zaključio sam da Bužim ima veliki broj blizanaca", ispričao je umjetnik i novinar Nedžib Vučelj.

Zatražio je i službenu statistiku ovog omanjeg bosanskog naselja. Bužim je daleko iznad prosjeka jer svjetska statistika govori kako se blizanci rode u svakom 88 porodu.

S vremenom je otkrio da ne dobivaju blizance samo stalni stanovnici Bužima nego i drugi koji su se priženili u taj grad.

"Sjećam se godina kad je gotovo svaki razred imao blizance, a nekad je bilo i trojki", rekla je Zumreta Hodžić, mjesna matičarka. I danas blizanci popunjavaju razrede, a nastavnici se sjećaju nestašluka kad bi se blizanci zamijenili.

Gradonačelnik Agan Bunić tumači da bi razlog ovom simpatičnom fenomenu velikog broja blizanaca mogla biti poprilična izolovanost njihovog ruralnog mjesta.

"Lokalno stanovništvo ženi se većinom međusobno, jer je to poprilično tradicionalna i patriotska zajednica", rekao je gradonačelnik.

Blizanci su napravili i Facebook stranicu "Bužim, grad blizanaca". Na njoj od 2013. lijepe fotografije, a do sada ih se sakupilo više od 200. Žele od opštine zatražiti da Bužim i službeno proglase gradom blizanaca.

"Planiramo organizovati veliki susret svih blizanaca na svijetu", otkrivaju. Ideja je oduševila gradonačelnika Bunića, koji u tome već vidi veliki turistički potencijal, piše 24sata.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije