Život

Švedska - zemlja s najboljom reputacijom u svijetu

Švedska - zemlja s najboljom reputacijom u svijetu
Švedska - zemlja s najboljom reputacijom u svijetu

Šveđani dosta ulažu u porodicu i zdrav život, a Švedska se smatra jednom od najbezbjednijih zemalja u svijetu

Nakon dva uzastopna treća mjesta, Švedska je ove godine proglašena zemljom s najboljom reputacijom u svijetu, ostavivši za sobom Kanadu, Švajcarsku, Dansku i Norvešku. Ovo je zaključak istraživanja koje je sproveo "Reputation Institute", koji svake godine objavljuje koja je to zemlja u svijetu s najboljom reputacijom.

Inače, "Reputation Institute" je poznat u svijetu kao vodeća konsultantska kompanija za reputacije, a rangiranje vrši i za kompanije, ne samo zemlje.

"Švedska zaista ima najbolje ocjene u vezi sa svim različitim parametrima", izjavio je Nikolas Trad, izvršni direktor "Reputation Institutea".

"Kada je riječ o finansijskim parametrima, tu se definitivno pokazala najboljom. Najbolja je i kada je riječ o ekološkim parametrima, ali i izbornom procesu i mnogim drugim pokazateljima na osnovu kojih smo došli do ovih rezultata", kaže on.

Ova rang-lista sačinjenja je na osnovu 58.000 mišljenja koja su sakupljena tokom prve polovine 2016. godine, a gdje se mjeri percepcija u vezi s napredovanjem ekonomije i ostalih parametara u vezi s određnom zemljom.

Trad, koji živi u Danskoj, kaže da izbor Švedske kao zemlje s najboljom reputacijom u svijetu nije iznenađujući, jer mnogi širom svijeta imaju pozitivno mišljenje o ovoj zemlji.

"Švedsku poznajem veoma dobro, često putujem tamo i znam šta ljudi misle o ovoj zemlji", kaže on.

Šveđani dosta ulažu u porodicu i zdrav život, a Švedska se smatra jednom od najbezbjednijih zemalja u svijetu.

Slične percepcije se vezuju i za Norvešku i Dansku, ali Švedska je ove godine imala prednost u odnosu na svoje komšije jer ima daleko jače brendove.

"Švedska je veoma jaka ekonomski, potrošački orijentisana, što, recimo, u Norveškoj i nije slučaj. Danska ima super ocjene u nekoliko parametara, ali svakako ne u svim", kaže Trad.

Primjera radi, danskoj reputaciji je najviše naštetila priča o oduzimanju nakita izbjeglicama, što se zaista ne može tolerisati. Takođe, u Danskoj nastaje kriza čim ima suviše različitih mišljenja, dok je u Švedskoj znatno drugačije, jer Šveđani svemu imaju jedan kolektivni pristup.

Kolektivni mentalitet i zajedništvo daju jednu dobru sliku ove zemlje, zbog čega je i prva na ovogodišnjoj rang-listi.

"Ovo je zemlja koja želi da postane pravi brend u svijetu i u ovoj zemlji su mnoge stvari sinhorinizovane i koordinisane", kaže Trad.

Inače, Švedska je jedna od zemalja koje imaju najbolju komunikaciju između vlade i kompanija, što je rijetkost u ostatku svijeta. Primjera radi, švedska vlada je nedavno ušla u dijalog s "H&M" i "Ikeom", kako bi vidjeli šta je to što država može učiniti za njih i koji je najbolji način da se to učini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije