Život

Tajni recept za rješavanje svakog problema

Tajni recept za rješavanje svakog problema
Tajni recept za rješavanje svakog problema

Život svakog odraslog čovjeka ispunjen je preprekama koje bi trebalo da služe da nam ojačaju volju, odlučnost i analitičko mišljenje.

Ako bih imao jedan sat da riješim problem, proveo bih 55 minuta razmišljajući o problemu i 5 minuta razmišljajući o rješenju.- Albert Ajnštajn (Albert Einstein)

Svaka nevolja uči nas nečemu. Zato bi trebalo prije nego što krenemo da rješavamo problem, da se vratimo korak nazad i pogledamo širu sliku. Razumijevanje poteškoća i izazova je ključno rješenje. Na kraju krajeva, to je bio Ajnštajnov moto!

Sajt Litemind nudi neke savjete da nađete izlaz iz zamršene situacije.

Redefinišite problem

Kada je vrhunski menadžer Tojote (Toyota) tražio od svojih podređenih da nađu načine da povećaju produktivnost na poslu, zauzvrat je dobio samo tišinu. Onda je promijnio definiciju zadatka, i zvučalo je više ovako: „Nađite načine da vaš način bude manje naporan.“ Uslijedila je poplava zanimljivih predloga. Ovo dokazuje da izbor pravih riječi uvijek igra važnu ulogu u rješavanju problema. Kada ste suočeni sa teškim zadatkom, budite sigurni da ste ga dobro formulisali.

Zauzmite „ptičju“ perspektivu

Svaka poteškoća predstavlja mali dio nečeg većeg. Kao što možemo da pristupimo problemu sa različitih strana, tako možemo da ih dijelimo i po „težini“. Ako osjećate da se davite u detaljima, gubite vidik sa glavnog problema, probajte da se izdignete, i zauzmete položaj sa kog najbolje vidite zadatak.

Razmišljajte o načinima na koje bi situacija mogla da se razvija

Prije nego što pristupite rješavanju problema, uvjerite se da ste razmislili o mogućnostima – na koje sve načine bi situacija mogla da se razvija. Pokušajte da predvidite različite ishode svojih akcija što dalje stvara odlične šanse za pronalaženje novih i sveobuhvatnih rješenja.

Koristite maksimalno efektivan jezik

– Stvorite pozitivne motivacije.

Afirmativne rečenice imaju veću motivacionu moć i pomažu vizualizaciju za pronalaženje rješenja. Postoji stvarna razlika između primera kada neko kaže „Ja ću ostaviti pušenje“ i  „Ja ću produžiti svoj život“.

– Formulišite problem kao pitanje.

Ljudski mozak je sklon zagonetkama. Kada je „zagolican“ interesantnim pitanjem, naš mozak je u stalnoj potrazi za odgovorom čak i kada nismo svesni toga.

– Neka problem djeluje fascinatno

Probajte da se oraspoložite kada formulišete problem. Uvjerite se da je zadatak zvuči primamljivo. To se može vidjeti i na primjeru – Jedno je reći: „Napraviću svoj blog,“ a sasvim nešto drugo „Inspirisati čitaoce da žive srećan (zdrav) život.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije