Život

Taktike koje sprečavaju treći svjetski rat, a nisu miroljubive

Taktike koje sprečavaju treći svjetski rat, a nisu miroljubive
Foto: Ilustracija | Taktike koje sprečavaju treći svjetski rat, a nisu miroljubive
N.N.

U prirodi ljudi je da ratuju - barem nas tako uči itorija svjetskih sukoba.

Ali, sa željom za osvajanjem moći i bogatstva dolazi i racionalnost - koja govori da ratovi nisu poželjno rješenje. Da bi se oni izbjegli, najučinkovitije su tzv. tehnike odvraćanja, od kojih većina uključuje naizgled kontraproduktivna oružja masovnog uništenja kojima se kontrolišu države.

Gomilanje naoružanja

Gomilanje oružja je stara vojna tehnika koja je se razvila u posve drugom smjeru nakon izuma bombi. Tokom Drugog svjetskog rata i Sovjetski Savez i SAD su gomilali nuklearno naoružanje uprkos činjenici da su već posjedovali toliko toga da su mogli da unište svijet više puta.

Tada je to prestalo da bude pitanje "ko bi mogao da napravi više štete" i razvilo se igru u kojoj je ulog cijeli svijet. Zahvaljujući tehnološkom napretku, gomilanje oružja u velikoj mjeri je rijetko danas jer se rezultati rata teoretski određuju prema tehnološkoj superiornost, a ne materijalnom oružju.

Biološko oružje

Uprkos sporazumima poput Ženevske konvencije i Konvencije o biološkom naoružanju, vjeruje se da većina potpisnica posjeduje neke oblike biološkog naoružanja koje bi upotrijebili u slučaju nužde.

Naravno, korištenje bilo kakvog bio-oružja tokom konvencionalnog ratovanja je samoubistvo jer bi samo izazvalo bijes "moralnijih" naroda koji bi se uključili u rat, to ne znači da se neće koristiti u trenucima očaja. Ono što biološka oružja čini posebno zanimljivim je to što je njihov jedini cilj uništenje.

Oružje poput agresivne gripe i drugih epidemija služe kao vrlo značajan način privlačenja pažnje i odvraćanja od rata, jer potencijalnim neprijateljima nose poruku "radije bi da oboje patimo, nego da vidim kako ti uspiješ".

Ekonomsko uništenje

Ovo je poprilično jednostavno - zaprijeti svojim neprijateljima ekonomskom propašću ako se odluče da te napadnu. Mnoge ekonomske supersile koristile su ovu taktiku, a najpogodniji kandidat za ovo odvraćanje od rata je Kina.

Ako bi izbio rat sa zapadnim zemljama, Kina bi mogla da se prisjeti hiljada milijardi dolara koje posjeduje u dugu te blokira izvoz, čime bi se zapadne ekonomije našle u slobodnom padu preko noći.

Bilo koja zemlja koja ima neki oblik ekonomske zavisnosti o drugoj zemlji ili njenom savezniku, će morati dva puta da razmisli prije nego što uđe u rat je će njime rizikovati svoje ekonomsko uništenje.

Masovna odmazda

Ako ste ikad igrali igrice vojne strategije i izgrađivali impresivnu vojnu silu da bi uništili neprijatelja, tada znate šta je masovna odmazda - doktrina koja obuhvata neizmjerno veliku silu kod protivnapada kako biste izbrisali one koji s vama žele da ratuju.

Tu taktiku su formirale SAD i Rusija tokom Hladnog rata, a razumljiv strah od masovne odmazde spriječio ih je i da zarate.

Protivvrijednost drugog napada

Ako je na stotine nuklearnih oružja upereno u jednu zemlju, koji bi cilj postiglo uništavanje neprijateljske vojske? To naravno ne može da pomogne u trenutku nuklearnog napada, ali može da posluži nanošenju moralne štete neprijatelju.

Upravo je to ono na šta se pozivaju zemlje koje imaju nuklearno oružje, kao i politike "nemoj da napadneš prvi". Vrijednost protivnapada nema stratešku ili taktičnu vojnu vrijednost, ali ovakvo odvraćanje ima za cilj da prisili civile da pritišću svoju vladu kako ne bi prvi izveli nuklearni napad.

Pogledajte video koji prikazuje isječak protivnapada i katastrofalnih posljedica nuklearnog rata iz slavnog filma "The Day After":

Samson opcija

Sve od njegovog osnivanja nakon Drugog svjetskog rata, Izrael postoji pod stalnom prijetnjom uništenja od svojih islamističkih susjeda.

Ali, na veliko iznenađenje, ekstremne prijetnje koje dolaze iz samog Izraela prema ostatku svijeta prolaze nezapaženo. Brojni vojni svjetski stručnjaci vjeruju kako bi Izrael na ivici svog uništenja mogao da pribjegne "Samson opciji", nuklearnom ratu koji bi nastavile autonomne izraelske vojne jedinice po svijetu nakon pada Izraela.

Tako bi gnjev jedne poražene nacije uticao na cijeli svijet - uključujući evropske i američke gradove.

(Express.hr)

Video

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije