Život

Tamae Vatanabe najstarija žena koja je osvojila Mont Everest

Tamae Vatanabe najstarija žena koja je osvojila Mont Everest
Tamae Vatanabe najstarija žena koja je osvojila Mont Everest

KATMANDU - Japanka Tamae Vatanabe ponovila je podvig od prije 10 godina i drugi put postala najstarija žena koja je osvojila najviši vrh na svijetu, Mont Everest.

Kako prenosi AP, 73-ogodišnja planinarka popela se jutros na 8.850 metara visok vrh sa sjeverne, tj. tibetanske strane planine, zajedno sa četvoricom pratilaca, kazao je Ang Tšering, predstavnik Udruženja planinara Nepala.

Vatanabe, koja se prvi put popela na "krov svijeta" 2002. godine da bi postavila svoj prvi rekord najstarije žene koja je ostvarila taj težak podvig, u dobroj je formi i sa svojim timom vraća se u podnožje planine.

Najstariji čovjek koji se ikada popeo na Mont Everest je Nepalac Min Bahadur Serčan koji je osvojio najviši svjetski vrh 2008. u 76. godini.

Rekord u broju uspona drži nepalski planinar Apa Šerpas (51), koji se na Everest dosad popeo 21 put. Zbog lakoće kojom se penje po surovim Himalajima dobio je nadimak Superšerpas.

Dosad je 660 osoba uspjelo da kroči na najviši vrh svijeta, a prvi kojima je to uspjelo, 1953. godine, bili su Novozelanđanin Edmund Hilari i Nepalac Tenzing Norgaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije