Život

Teška sudbina "žene bez zemlje"

Teška sudbina "žene bez zemlje"
Teška sudbina "žene bez zemlje"

Njeno ime je Bosiljka D., ima 74 godine i bori se da ostane u Austriji.

I dok bi mnogi mislili da je ovo obična azilantska priča, ovo je daleko više od toga, jer je ova žena stranac gdje god dođe. Austrijske vlasti su joj nedavno izdale nalog da se mora vratiti u BiH, čija je državljanka, ali ona više ne zna ni gdje pripada:

"Nadam se da će mi dozvoliti da ostanem. Šta ću ja u Bosni, kada tamo nemam ništa", kaže Bosiljka, dok nemoćno odmahuje glavom.

I dok ni u Gracu nema ništa posebno, ipak je zadovoljna svojim životom; ima 380 evra penzije iz Njemačke, sobu gdje živi i mali vrt gdje uzgaja svoje povrće.

Međutim, prije dvije nedjelje dobila je nalog za izbacivanje iz doma gdje živi, jer joj je istekla dozvola za boravak, a zahtjev za ostanak na osnovu humanitarnih prava joj je odbijen. Sada čeka da vidi kako će biti riješena njena žalba, donosi "Kurier".

Međutim, ono što je najgore jeste što je ova žena stranac gdje god da ode. Naime, njena životna priča je priča žene bez zemlje; rođena je u Bosni, međutim, tu je živjela samo do pete godine. Njeni roditelji su se kasnije preselili u Srbiji, odakle je Bosiljka otišla na rad u Njemačku.

U ovoj zemlji je živjela i radila punih 28 godina, međutim, ni tu joj nisu dozvolili da ostane. Kasnije se preselila u Francusku i tu je živjela punih 10 godina.

Kada joj kažu da se vrati kući, ona jednostavno ne zna gdje bi se vratila.

"Vratila sam se u Bosnu, ali to srpsko selo više nije kao što je nekada bilo. Nemam tamo nikoga, ni rođaka jer su svi odselili u Srbiji. U Srbiji nemam nikakva prava, jer me tamo tretiraju kao stranca", kaže Bosiljka.

Na kraju se svi nadaju da će joj, ipak, dozvoliti da ostane.

"Nadam se da će drugostepena odluka biti drugačija. Ovdje nisam nikome na teretu, a i govorim njemački", kaže ona na kraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije