Život

Tinejdžerka afrička kraljica dozivanja kiše

Tinejdžerka afrička kraljica dozivanja kiše
Foto: Ilustracija | Tinejdžerka afrička kraljica dozivanja kiše

Ima samo 12 godina i želja joj je da jednog dana postane doktor. Ali, Masalanabo Modjadji nije obična tinejdžerka. Ona je poglavarka jednog južnoafričkog plemena, a ima mističnu moć prizivanja kiše.

Kraljica Modjadji, kako je zovu, poglavarka je etničkog plemena Balobedu, koje živi u provinciji Limpopo.

Ona će biti formalno krunisana kada napuni 18 godina, a tron je naslijedila još 2005. godine kada je imala svega tri mjeseca, nakon što joj je umrla majka, dotadašnja kraljica.

Sve do krunisanja, ona ne smije da daje izjave. Ali, njen zaštitnik i čuvar Mathole Motsekga govori u njeno ime.

Ona danas pohađa školu, kao i svaka djevojčica njenog uzrasta.

"Ona zna koja je njena titula rođenjem i nigdje ne žuri. Ona je za nas sve zemaljska predstavnica boginje kiše", kaže Motsekga.

On kaže da se buduća kraljica mora dobro pripremiti jer je svijet savremen i ona mora da ide u školu, kako bi bila obrazovana kraljica.

Njen dom je zapravo selo Modjadjiskluf, u dolini Molototsi, koja se nalazi 400 kilometara od Johanesburga.

Monarhija koja je nastala još prije 200 godina oduvijek je imala žene na čelu.

Njena majka je bila prva kraljica koja je znala da čita i piše. Čak je govorila i engleski, koristila kompjuter i vozila auto.

Prošle godine njena kraljevska porodica je prvi put i zvanično priznata po južnoafričkom zakonu. To znači da se oni sad mogu prijaviti za novac koji kraljevske porodice dobijaju od vlade.

"Prvi put u istoriji Južne Afrike kraljice su i zvanično priznate", kaže Motsekga, koji je inače član partije ANC i zastupnik svoje provincije u južnoafričkom parlamentu.

On kaže da je Masalanabo već imala prilike da upozna predsjednika Džejkoba Zumu. Ipak, najvažnije je da se pripremi kako bi jednog dana uspješno izbalansirala kraljevske obaveze sa svojim svakodnevnim obavezama.

Kada nije u školi, igra se sa prijateljima i živi kod svog zaštitnika.

"Ona je pametna curica, sa njom možete pričati o svemu, od politike do starih, afričkih običaja. Inače, ona ima starijeg brata koji studira na univerzitetu.

Inače, njeno pleme je poznato po ritualima dozivanja kiše, a ti rituali se izvode uglavnom u proljeće.

Ovim ritualima prisustvuju samo članovi kraljevske porodice, a kraljica je ta koja predvodi ritual. Imaju pet različitih hramova u kojima izvode rituale tokom pet proljetnih vikenda. Posljednjeg dana rituala, ako sve ide po planu, pašće prva kiša te sezone. 

(The Sun Daily)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije