Život

Tito umro prije sopstvene smrti, Hitler preživio svoje samoubistvo

Tito umro prije sopstvene smrti, Hitler preživio svoje samoubistvo
Tito umro prije sopstvene smrti, Hitler preživio svoje samoubistvo

Konspirativna teorija ili teorija zavjere je pokušaj da se objasni krajnji razlog nekog događaja (obično političkog, socijalnog ili historijskog događaja) kao tajan i obično zavaravajući plan tajnog udruženja moćnih osoba (često opisanih kao "moćna elita") te negira da je događaj rezultat direktne aktivnosti ili pak prirodi događaj.

Konspirativna teorija ili teorija zavjere je pokušaj da se objasni krajnji razlog nekog događaja (obično političkog, socijalnog ili historijskog događaja) kao tajan i obično zavaravajući plan tajnog udruženja moćnih osoba (često opisanih kao "moćna elita") te negira da je događaj rezultat direktne aktivnosti ili pak prirodi događaj.

Osnovna stvar u teorijama zavjere je što su one, mada možda nisu tačne, veoma interesantne.

Zašto volimo teorije zavjere

U nastavku vam donosimo nekoliko najzanimljivijih i najpopularnijih teorija zavjere (pored onih o Elvisu Presliju, Majklu Džeksonu, Kurtu Kobejnu, da su živi... itd. )

Smrt princeze Dajane

Samo pola sata nakon smrti Lejdi Di, 31. avgusta 1997. godine, pojavila se prva teorija zavjere o tome kako ju je ubila britanska tajna služba MI6.

Jureći kako bi izbjegli paparace, vozač Mercedesa Henri Pol izgubio je kontrolu i udario u trinaesti stup tunela u Parizu. Dodi al-Fajed i vozač Henri Pol poginuli su na mjestu, a Lejdi Di bez svijesti je ležala na podu limuzine. Izvukli su princezu tek dva sata kasnije. Operisali su je, ali bezuspješno. U četiri sata ujutro proglasili su smrt. Preživio je jedino Dodijev tjelohranitelj Trevor Ris-Džons koji se ni danas ničega ne sjeća.

Prvi izvještaj pokazao je kako je vozač bio pijan i drogiran. Njegova porodica ne vjeruje u to jer nikada nije pio. Na snimcima sigurnosnih kamera iz Riza prije nesreće, takođe, ne djeluje kao da je bio pod uticajem opijata. Mnogi vjeruju da su uzorci krvi zamijenjeni.

Dodijev otac Mohamed al-Fajed uvjeren je kako su njegovog sina i Dajanu ubili agenti MI6 po nalogu princa Filipa kog naziva nacistom. Vjeruje kako kraljevska porodica nije mogla podnijeti da majka nasljednika britanskog prijestolja ima vezu s tamnoputim muslimanom.

Mediji su neposredno prije smrti objavili fotografiju Dajaninog zaručničkog prstena. Dodijev otac uvjerava kako je ona bila trudna s njegovim sinom, ali lijekari su to demantovali. Još jedna činjenica ne ide na ruku kraljevskoj obitelji. Dajanina smrt omogućila je princu Čarlsu da se ponovno oženi u crkvi.

Dokumentarac “Unlawful killing” prikazao je šokantne fotografije Dajaninog tijela nakon nesreće. Tvrde da je britanski establišment isplanirao nesreću da je se riješe, da su mediji, posebno BBC, krivo izvještavali o istrazi i presudi, kako se niko nije usudio ispitati članove kraljevske porodice, da su dokazi o ubistvu skriveni i da je svijet zavaran.

U najavi filma čuje se kako Dajana govori da je smetnja mužu i da je se žele riješiti. Nekoliko ljudi tvrdi da je ostavila poruku u kojoj govori da je Čarls planira ubiti i to u saobraćajnoj nesreći. Četiri godine kasnije je poginula.

Adolf Hitler i Eva Braun

Adolf Hitler i Eva Braun ubili su se 30. aprila 1945. u bunkeru u Berlinu, nakon čega su njihova tijela spaljena u vrtu parlamenta. To je službena je verzija istorije kakvu danas svi znamo. Ni danas nema fizičkog dokaza o smrti

U trenutku njihove smrti nije bilo svjedoka, a čuveni dio Fihrerove lobanje, koji je decenijama bio čuvan u Moskvi, konačno je 2009. podvrgnut DNK analizi. Analiza je pokazala da lobanja pripada nepoznatoj ženi, staroj između 20 i 40 godina, a koja nije Eva Braun.

Teorije zavjere o Hitlerovoj smrti pojavile su se neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata. Uglavnom se uvijek govorilo o tome kako su Hitler i Eva pobjegli u Južnu Ameriku, gdje su živjeli i imali djecu. U posljednjoj knjizi koja iznosi jednu takvu teoriju, britanski publicisti Džerard Viliams i Simon Dunstan tvrde kako ima više dokaza da je Hitler pobjegao u Argentinu nego da je skončao u berlinskom bunkeru.

Autori knjige "Sivi vuk - Bijeg Adolfa Hitlera" smatraju kako su Hitler i Eva pobjegli 28. aprila 1945., a da su ih u bunkeru zamijenili dvojnici koje je Rajhslajiter Martin Borman pronašao.

Potonuće Titanica

Najpoznatiji putnički brod svih vremena, koji je tragično potonuo u noći 15. aprilaa 1912. još uvijek ne prestaje fascinirati ljude.

Ubrzo nakon nesreće pojavile su se razne teorije zavjere da je brod namjerno potopljen. Dugo se vjerovalo da je razlog potapanja broda bila prevara s osiguranjem kog je na kraju “ubrala” firma “White Star Line”, u čijem vlasništvu je bio brod. Puno se pričalo o zamjeni brodova, o Brusu Ismaju, o kapetanu Edvardu Smitu, pa čak i prokletstvu mumije i kojekakvim lošim karmama. Sve te teorije već su naveliko razrađene, ali zadnjih godina sve se više spominje jedna o osnivanju Federalnih rezervi, američke središnje banke koja je, smatraju teoretičari, usko povezana s najčuvenijom pomorskom katastrofom.

Naime, na brodu su putovala tri najmoćnija čovjeka u Americi: Džon Džejkob Astor IV, najbogatiji čovjek svog vremena i prvobitni vlasnik “Empire State Buildinga”, Isidor Štraus, vlasnik lanca robnih kuća “Macy's”, te Bendžamin Džigenhajm, nasljednik rudnika zlata, srebra i bakra. Ova tri moćnika bila su trn u oku bankarskog kartela, jer su se protivili osnivanju Federalnih rezervi.

Vodeći bankari tog vremena - porodice Rotsčajld, Rokefeller i J. P. Morgan, željele su osnovati središnju američku banku koja bi bila u njihovom vlasništvu s ovlaštenjima savezne vlade. Tako bi mogli kontrolisati izdavanje novca bez pokrića u zlatu. Eustasi Mulins u svojoj knjizi "Tajne Federalnih rezervi" piše kako su se sedmorica utjicajnih svjetskih bankara 1910. sastala na ostrvu Džekil pored obale Džordžije, kako bi razradili plan o osnivanju središnje banke, koju su nazivali Banka Federalnih rezervi.

Mnogi biznismeni su se protivili tome, poput Astora, Štrausa i Džigenhajma.

Ujedno, američki pisac i oficir trgovačke mornarice Morgan Robertson napisao je roman “Uzaludnost”, poznat i pod naslovom “The Wreck of the Titan” (Olupina Titana). Ovakav scenario savršeno je odgovarao bankarskom kartelu jer su ga mogli lako realizirati.

“Majestic 12”

“Majestic 12” je teorija koja tvrdi da je 40-ih godina prošlog vijeka predsjednik SAD-a Truman osnovao tajno udruženje naučnika i vladinih dužnosnika kojima je zadatak bio da prate NLO-e kojih na nebu iznad SAD-a ne nedostaje. Tajno udruženje se zvalo “Majestic 12” i bilo je zamišljeno kao super tajno, ali tokom godina dosta je informacija procurilo u javnost.

Ne da to nije tajno društvo već je osnovano sa jednom jedinom namjerom – da svako sazna za to tajno društvo. Time su, tvrde teoretičari, predstavnici Novog svjetskog poretka pažnju javnosti usmjerili na društvo koje proučava NLO-e, i time skrenuli pažnju sa pravog problema – vanzemaljaca koji su na čelu Amerike.

“Chemtrailsi”

“Chemtrailsi”, hemijski tragovi koje ispuštaju avioni, jedna je od najpoznatijih teorija zavjere. Oni tragovi koje ostavljaju avioni nisu rezultat rada motora aviona, već su to hemikalije kojima se namjerno prska svjetsko stanovništvo.

Pobornici ove popularne teorije ne mogu se tačno odlučiti čime nas to truju “chemtrailima”, pa jedni smatraju da je to biološko oružje koje utiče na mozak i ljude čini pogodnijima za kontrolisanje, drugi smatraju da se time utiče na klimatske prilike.

U posljednje vrijeme popularna je teorija o promjeni klimatskih i atmosferskih prilika, pa neki idu tako daleko da uragan Sandi ili topljenje polarnih kapa nisu ništa drugo nego dobro planirane akcije napravljene pomoću zaprašivanja iz vazduha.

Virus HIV-a došao iz laboratorija SAD-a

Virus HIV-a proizveden je u laboratorijima pod nadzorom vlade SAD-a koja ne želi priznati kako se proširio svijetom. Teorija postoji od sredine 80-ih prošlog vijeka, a najodgovorniji je za nju istočnonjemački biolog Džejkob Segal. Skloni su joj Afroamerikanci jer vjeruju da je administracija u Vašingtonu stvorila virus HIV-a i namjerno ga proširila među afroameričkom populacijom. Naučnici drže da je nastao u Africi.

Vlada SAD-a umiješana u rušenje Blizanaca

Al-Kaiida nije jedina odgovorna za napade 11. septembra, američka ih je vlada isplanirala i provela, ili ih nije onemogućila. Takve teorije počele su kružiti odmah nakon terorističkih napada, a jedna od glavnih teza bila je ona koja govori da je napade vodila administracija bivšeg predsjednika Buša kako bi dobila izgovor za pokretanje rata u Iraku.

“Microsoft” šalje skrivene poruke putem fonta “Wingdings”

Ova kontroverzna teorija nastala je još 1992. godine, nekoliko dana nakon puštanja u prodaju “Windowsa 3.1”. Naime, otkriveno je, ako se u fontu “Wingdings” upišu slova “NYC”, na ekranu će se ispisati simboli mrtvačke glave, Davidova zvijezda, i gesta “palac gore”.

Nadalje, nakon događaja 11. septembra otkrivena je još jedna poruka, doduše lažna, ali su mnogi bez zadrške u to povjerovali. Iako su brojevi letova aviona koji su se zabili u “WTC” bili 11 i 175, netko se dosjetio i lakovjernicima podvalio lažni broj leta jednog od zrakoplova “Q33NY”. Ako se taj broj upiše u fontu “Wingdings”, dobije se jeziva najava samog događaja, zrakoplov koji leti prema dvama neboderima, mrtvačka glava te Davidova zvijezda.

Ruzvel

Teorija je to koja datira iz davne 1947. godine, o padu vanzemaljske letjelice u američkom gradiću Ruzvelu u Novom Meksiku. Razvila se jer je američka vlada prvo potvrdila da se srušio ''nekakav tanjir'', a potom promijenila izjavu da se srušio meteorološki balon.

Prema nekim novim podacima, u Ruzvelu je uistinu bilo zataškavanja. Naime, nije se srušila vanzemaljska letjelica niti meteorološki balon, nego tajni špijunski balon kodnog imena “Projekt Mogul”. No, Edgar Mičel, bivši astronaut iz misije “Apollo 14”, nedavno je izjavio kako je vlada natjerala mještane Ruzvela da ćute o padu i da se zaista srušila vanzemaljska letjelica.

Ubistvo američkog predsjednika Džona F. Kenedija

Džon F. Kened ubijen je u Dalasu 1963. godine. Nakon desetomjesečne istrage pronađen je ubica Li Harvi Osvald. Teoretičari zavjera smatraju da je morao postojati barem još jedan atentator, a sumnjaju i u Osvaldove motive.

Oko ubistva 35. američkog predsjednika tokom godina razvilo se mnogo teorija koje sugerišu da iza atentata stoje različite političke opcije i državne agencije, od CIA-e i KGB-a, preko mafije pa sve do tadašnjeg potpredsjednika Lindona B. Džonsona, Ričarda Nixona, Džeordža H. V. Buša, a čak se i Fidel Kastro našao na popisu osumnjičenih.        

Svijetom upravlja rasa reptila

Začetnik ove teorije bivši je BBC-ov reporter Dejvid Ike. On tvrdi da svijetom upravlja rasa reptilskih vanzemaljaca koji mogu poprimati ljudski oblik te da se oni nalaze na svim vodećim državnim funkcijama.

Prema Ikeovom tumačenju, britanska kraljevska porodica, cijela porodica Buš i mnogi drugi svjetski lideri nisu ljudska bića nego reptili. Iako nema dokaza za svoje tvrdnje, David Ike putuje po svijetu i održava govore, seminare, prodaje knjige te gostuje na televizijama.

Pol Makartni je mrtav

Prema urbanoj legendi, Pol Makartni je umro još 1966. godine, a članovi Bitlsa zamijenili su ga s dvojnikom. Pobornici ove teorije tvrde da se dokazi nalaze na mnogim albumima Bitlsa. Navodno postoje poruke koje se mogu čuti ako se neke pjesme puste unatrag, odnosno da su tragovi vidljivi na slikama s albuma i da riječi u pjesmama upućuju na to da je Makartni mrtav.

Glavni je dokaz cijele teorije fotografija na albumu ''Abbey Road''. Naime, teoretičari su na toj fotografiji vidjeli skrivenu simboliku jer je Pol Makartni bos i izgubio je korak s ostalim članovima sastava.

NASA je lažirala slijetanje na Mjesec

Mnogim se ljudima prvi koraci astronauta Armstronga na Mjesecu 1969. nisu činili uvjerljivim i tako je nastala teorija da posjeta Zemljinom satelitu nije ni bilo. Navodno je taj scenario osmislio pisac naučne fantastike Arthur Klark, a režiju potpisuje CIA.

Pobornici ove teorije smatraju da put na Mjesec nije mogao biti moguć zbog sljedećih razloga: astronauti ne bi mogli preživjeti ekstremnu radijaciju, kvaliteta snimljenih fotografija, nemoguće je visoka, na fotografijama se ne vide zvijezde, na svim fotografijama teren je identičan. Takođe, tokom dana je na Mjesecu toliko vruće da bi se film u kameri otopio, nema kratera koji je trebao nastati nakon slijetanja letjelice, a na snimku je vidljivo da se zastava zaviorila, iako na Mjesecu nema vjetra.

Josip Broz Tito je bio sovjetski špijun

Prema legendi, Tito je poginuo, a Kominterna je na njegovo mjesto postavila dvojnika koji je bio špijun. I tu postoji više teorija. Jedna tvrdi da je Tito stradao u Rusiji 20-ih godina prošlog stoljeća, a druga da je poginuo u bici na Sutjesci, no u obe teorije zamijenjen je sovjetskim agentom.

Prema nekim pričama, taj dvojnik bio je osiromašeni poljski plemić. Tome u prilog ide priča da Tita nakon rata mještani Kumrovca nisu prepoznali. Navodno pravi Tito nije imao tri prsta desne ruke, a dvojnik je čak svirao klavir.

Globalna finansijska i privredna kriza namjerno je uzrokovana

Jedna od najnovijih teorija zavjere je namjerno rušenje ekonomije kako bi se uništio kolektivni imetak prosječnog čovjeka. Prema teoretičarima, od polovine prošlog vijeka Amerikanci su svoj imetak držali u bankama, u penzionom osiguranju i nekretninama.

No, kako se tim novcem nije moglo manipulisati niti ga kontrolisati, elite su odlučile pronaći nove metode koje će im omogućiti upravljanje njime, a to je berza deonica. Polako su ljudi počeli ulagati u deonice, a ne u banke i penziono. Tako su investicijske banke počele nicati.

Sljedeći su korak bile nekretnine. Počeli su se davati hipotekarni krediti osobama koje nisu bile u stanju vraćati ih, a to je konačno dovelo do sloma tržišta nekretnina.       

Oni koji su to isplanirali dobili su pozamašne finansijske nagrade, ali su pritom milioni Amerikanaca ostali bez svojih dugogodišnjih ušteđevina, a vrijednost njihovih nekretnina drastično su pale.

Novi svjetski poredak

Ova je teorija “majka svih teorija”, njihova jezgra, jer sve elite koje žele svojim zakulisnim igrama dograbiti moć kao krajnji cilj, imaju uspostavu novog poretka.

U srži su ove teorije tajna društva poput Bilderberga, Iluminata te Masona koja poput lutkara upravljaju poznatim ličnostima u politici, ekonomiji ili kulturi, a sve u cilju stvaranja jedne globalne policijske države.

Namjerno uzrokovana globalna kriza i slabljenje vanjskopolitičkog uticaja SAD-a, prema nekim tumačenjima, najnoviji su potezi za uspostavljanje globalne države. Zataškavanje NLO-a i vanzemaljaca takođe je njihovih ruku djelo, a teoretičari kažu da to čine jer im je potrebna vanzemaljska tehnologija kako bi mogli upravljati cijelom svjetskom populacijom.

No, na kraju krajeva, svako kriminalno djelo, od pljačke banke i naručenog ubistva, pa sve do afere “Watergate”, u čijem planiranju učestvuje više od jedne osobe, može se protumačiti kao teorija zavjere. 

(Radio Sarajevo)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije