Život

Titova soba tajni: Novi žurnali nepodobne istorije

Titova soba tajni: Novi žurnali nepodobne istorije
Titova soba tajni: Novi žurnali nepodobne istorije

BEOGRAD - Zabranjeni i cenzurisani arhivski zapisi "Filmskih novosti" iz Titove "Sobe tajni", koji nikada do sada nisu montirani, poslije nekoliko decenija otkriće "scenografiju" mnogih događaja njegovog doba - od političkih "čistki" visokih funkcionera poput Đilasa i Rankovića, do podrške Zapada tadašnjoj Jugoslaviji, velikih krađa i onoga što se dešavalo u spavaćoj sobi najharizmatičnijeg vođe koga smo imali...

Nekoliko hiljada metara ove "nepodobne" filmske trake biće pretočeno u ekskluzivni serijal o Josipu Brozu Titu od 24 filma, i ljudima koji su "krojili" naše živote u to vrijeme - Edvardu Kardelju, Stanetu Dolancu, Savki Dapčević Kučar, a neće se zaobići ni tadašnje "prve dame" i "vladarke iz sjenke", Jovanka Broz i Pepca Kardelj.

"Nije lako reći u koga je Tito imao najviše poverenja", kaže Vladimir Tomčić, direktor "Filmskih novosti". "Po dokumentima koje posedujemo, izgleda da je to, ipak, bio Stevo Krajačić, koji je u javnosti bio manje eksponiran, i mudro skrivao ulogu 'glavnog igrača'. Činjenica da je samo on mogao nenajavljen da uđe kod Tita i da je u Titovom prisustvu čak držao noge na stolu, mnogo govori o tom odnosu. Ali, tu se 'plete' i neka čudna mreža o vezi Tita i Krajačića sa Kominternom, političke 'čistke' u kojima je Krajačić 'iz sjenke' uvijek imao glavnu riječ, i ko zna šta još, što će se tek vidjeti."

Prema riječima Tomčića, mit o Brozu, koji i danas traje, pothranjuju, prije svega, priče o srećnom vremenu, blagostanju i odsustvu velikih krađa i mahinacija koje su danas postale "regularna" pojava, što je samo djelimično tačno.

"Naša dokumenta objasniće i te kulise podrške Zapada Titu - bespovratnim kreditima, tada i nikada više, koji su od tadašnje Jugoslavije stvorili 'Potemkinovo selo', šarenu lažu o blagostanju namenjenu socijalističkim zemljama Istočne Evrope, u kojima su građani iskreno verovali da je socijalizam kod nas bolji od njihovog. Naravno da je i tada bilo krađa i mahinacija", kaže on.

"Filmske novosti" posjeduju i dokumenta sa Briona, gdje su gardisti u jednoj pećini slučajno otkrili zakopano blago. Radilo se o jednoj od najvećih kolekcija srebra iz Rimskog perioda ikada pronađenih. Ona je, preko švajcarskog antikvara Seusa, takođe prodata u Londonu za astronomsku sumu, a i danas je kod istoričara umjetnosti poznata kao Kolekcija Seusa.

Kontroverzni kolekcionar Ante Topić Mimara bio je redovni Titov gost, što je više puta zabilježeno u "Filmskim novostima". Većim djelom državnim novcem, on je upotpunio veliku i vrijednu kolekciju, jednu od najvećih i najboljih kolekcija originala i falsifikata. Danas se nalazi u Zagrebu.

Čudna je i nerazjašnjena i sudbina Titovih poklona, od kojih je većina netragom nestala; zna se da je Staljin Brozu po završetku rata poklonio sablju od čistog zlata optočenu stotinama brilijanata, a njegova kolekcija oružja i lovačkih trofeja bila je uzor Čaušeskuu, koji ga je manje-više neuspješno imitirao. Stotine antikviteta, raznog nakita, satova i slika ostalo je samo na inventarisanim spiskovima.

Istini za volju, kako objašnjava Tomčić, ništa od toga nije kod Brozovih nasljednika. On je prema svojoj djeci bio strog otac i dodijelio im je ulogu manje-više običnih građana, što će se takođe vidjeti u ovom serijalu.

Arhiv koji posjeduju "Filmske novosti" iz doba krajem 70-ih godina, kada je Tito bio u poznim godinama, slavan i neprikosnoven, negiraju teoriju da su dnevnu politiku umjesto njega tada vodili neki drugi ljudi.

Neke od nepoznatih činjenica o Titu vezane su i za njegove bolesti i hirurške intervencije, koje su u to vrijeme takođe bile "tabu tema". Tito u bolesničkoj postelji, ili sa crnim povezom preko operisanog oka, nije mogao da se pokaže javnosti, iz jednostavnog razloga - vođa je u svakom trenutku morao da bude savršen.

"Tito je jedan od retkih, a možda i jedini autokrata koji je na pravi, i pomalo neopravdani, način izbegao 'đubrište istorije', na kome su se našle mnoge takve vođe njegovog vremena. Razlog za veliku 'tajnu' zvanu Broz treba tražiti u njegovoj harizmi i šarmu običnog čoveka, mudrosti i veličini državnika, što će se takođe videti u dokumentarnom serijalu 'Filmskih novosti'", ističe Vladimir Tomčić.

Nestanak Jovanke Broz

U zabranjenim dokumentima naći će se i nešto od događaja koji su Jovanku Broz "uklonili" iz javnog života, što će biti tema posebnog filma.

"Videćemo da je prva dama bila samo jedna od 'domaćica' u Belom dvoru, gde je živjela i Titova ljubavnica, i po svoj prilici, brižljivo je odabrana za ulogu Titove supruge. Na hiljadama sati filmske trake koju imaju 'Filmske novosti', nije zabilježen nijedan njen komentar, nikakva izjava. Jovanka Broz, iako uvek uz Tita, nikada nije progovorila ni reč. Njeno današnje ćutanje verovatno je više nastavak projektovane lojalnosti, nego straha. Žene u Titovom životu su posebna priča i ne mogu da stanu u jedan film", kaže Tomčić.

Poseban protokol

Prema broju posjeta Brionima i Beogradu, o kojima "Filmske novosti" imaju veliki materijal, od tadašnjih šefova nesvrstanih zemalja Tito je bio najbliži sa Sukarnom, Hailom Selasijem i Gadafijem.

Za njih, što ćemo vidjeti, postojao poseban protokol - od specijalne hrane i muzike, do "probranih" žena".

Jedini veliki državnik tog vremena sa kojim se Broz nikada nije sreo bio je predsjednik Francuske Šarl de Gol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije