Život

Trebinjka Vesna Vučinić vezivanjem čvorića uroni u svoj svijet bez stresa

Trebinjka Vesna Vučinić vezivanjem čvorića uroni u svoj svijet bez stresa
Foto: NN | Trebinjka Vesna Vučinić vezivanjem čvorića uroni u svoj svijet bez stresa

Trebinjka Vesna Vučinič, sekretarica jedne trebinjske advokatske kancelarije, tokom slobodnog vremena izrađuje nakit, ali umjesto nizanja i eventualnog oblikovanja perlica, ona svoje ogrlice i narukvice plete.

"Nije u pitanju baš pletenje, već izrada nakita od konca makrame tehnikom i to tako što se izrađuju razni čvorići, a njihovom kombinacijom se dođe do gotovog proizvoda. Sve zavisi od vještine i mašte onoga ko radi, tako da, ako se pletenje naziva kukičanjem, onda bi se ova tehnika mogla nazivati čvoričanje", kaže Vesna.

Upoznavanjem osnova ove tehnike, svi oni koji se žele njome baviti najprije preuzimaju matrice po kojima se rade osnovni čvorovi, da bi vremenom ušli u kreativnu avanturu, pa je tako uradila i ova vesela Trebinjka. Najprije je nabavila knjigu po kojoj je počela vezati čvoriće u njihovim osnovnim elementima, a kada je shvatila da to dobro smiruje živce, postala je i kreativna.

Kaže da sve ovo radi više zbog toga što njoj lično prija i smiruje je, nego što ima neke zarade od toga.

"Iako volim svoj posao sekretarice, povremeno se suočavam i sa stresom, tako da kada dođem kući, među svoja tri muškarca (suprug i dva sina), nedostaje mi ženski razgovor i ženska razbibriga, što isključuje one svakodnevne poslove žene, pa mi moji konci i te kako dobro dođu da se nađem u mom ženskom svijetu", objašnjava Vesna.

Ona svoj čvorovani nakit izrađuje već tri godine, tokom kojih je izradila i neki svoj autonomni postupak i metodologiju, po kojoj je u Trebinju svakako postala prepoznatljiva, ali je to, kako skromno dodaje, odlika svakog makrame majstora, kako bi se razlikovao od drugog, da ne budu njihove ogrlice i narukvice kao s fabričke trake.

Najdraži su joj, dodaje, njeni ženski trenuci "čvoričanja" u vrijeme kada su fudbalska prvenstva, kada se na televiziji gledaju sportovi. Tada je cijeli dnevni boravak rezervisan za mušku većinu u porodici, a ona nađe kutak da se sa slušalicama u ušima uz omiljene note posveti svojim koncima i perlicama.

Objašnjava da njeno "čvoričanje" podrazumijeva i perlice, bobice, dugmad, različite boje i različite motive, uglavnom u oblicima listića i cvjetića, dok religijske motive s krstovima i eventualne izrade brojanica ne radi iz jednostavnog razloga što, kako kaže, to treba da rade posebni ljudi, s posebnim blagoslovom.

BOKS

Makrame je pojam arapskog porijeka i u bukvalnom prevodu znači resa ili nit, a u stvari je drevna tehnika vezivanja čvorova.

Umjetnost makramea datira još iz 13. vijeka, kada su arapski tkači počeli vezivati dodatnu tkaninu na rubove svojih nošnji, ali ona u Evropu stiže tek u 14. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije