Život

Trećina Francuza u finansijskim problemima na kraju mjeseca

Trećina Francuza u finansijskim problemima na kraju mjeseca
Trećina Francuza u finansijskim problemima na kraju mjeseca

PARIZ - Gotovo trećina Francuza (31 odsto) nema dovoljne mjesečne prihode da sastavi "kraj s krajem", otkrila je anketa istraživačkog centra Observatuar BFM.

U prošlogodišnjem istraživanju tog centra 22 odsto ispitanika izjavilo je da ima ovakve poteškoće, piše francuski list "Figaro".

Isto tako, svaki peti građanin Francuske krajem mjeseca mora da zahvati od štednje kako bi pokrio redovne troškove, dok je u prethodnoj anketi, u januaru 2013, njih bilo 14 odsto.

Upečatljiv je i podatak da više od polovine Francuza (55 odsto) zbog finansijskih problema redukuje budžet za zabavu i odjeću, a čak 18 odsto njih, odnosno 10 procentnih poena više nego u januaru 2013, prinuđeno je da smanji potrošnju i kada je u pitanju njega zdravlja, ishrana ili stanovanje.

Među građanima koji su najviše pogođeni finansijskim problemima, 49 odsto njih ima mjesečne prihode manje od 1.200 evra, 42 odsto živi u porodicama s pet ili više članova, a 40 odsto su mladi životnog doba od 18 do 24 godine.

Ispitanici ističu posebnu zabrinutost zbog vladine fiskalne politike. Tako, više od tri četvrtine građana (78 odsto) izjavljuje da je oštećeno povećanjem poreza, a snažni rast poreza i socijalnih doprinosa predviđa njih 30 odsto, što će naročito pogoditi domaćinstva iz tzv. srednje klase, čiji bruto mjesečni prihod prelazi 3.000 evra.

Anketa je urađena na reprezentativnom uzorku od 1.055 punoljetnih građana Francuske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije