Život

U KC Srbije urađena transplantacija rožnjače bebi od sedam dana

U KC Srbije urađena transplantacija rožnjače bebi od sedam dana
U KC Srbije urađena transplantacija rožnjače bebi od sedam dana

BEOGRAD - U Kliničkom centru Srbije bebi staroj sedam dana transplantirane su obje rožnjače, što je prvi put da se u našoj zemlji obavi ovakva intervencija kod novorodenčeta.

Dječak je rođen u porodilištu u Valjevu i odmah je ustanovljeno da su mu rožnjače zamućene i da svjetlost ne može da uđe u oči, što su veoma rijetki oftalmološki problemi.

"Dječak je brzo je prebačena u našu bolnicu. Imao je nevjerovatnu sreću, jer se poslije mnogo mjeseci pojavio donor rožnjača u Novom Sadu. Isto veče, naša ekipa je otišla tamo da eksplantira rožnjače, a već sutradan smo obavili transplantaciju", rekao je direktor Klinike za oftamologiju KCS Milenko Stojković .

On je rekao da je transplantacija, kojim slučajem urađene kasnije, dijete bi potpuno ostalo bez vida, te da je intervencija trajala skoro tri sata, što je za oftamološke operacije dugo.

"S obzirom na to da smo malu bebu uvodili u anesteziju, imali smo pomoć specijaliste iz Univerzitetske bolnice u Tiršovoj, koji su se brzo odazvali našem pozivu. Velika ekipa ljudi radila je na ovom slučaju i to oko 15 ljudi", rekao je Stojković.

Nakon dvije kontrole, koje su do sada urađene, može se reći da dijete neće imati problema sa vidom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije