Život

U nošnjama dašak istorije i tradicije

U nošnjama dašak istorije i tradicije
U nošnjama dašak istorije i tradicije

Da odijelo ne čini čovjeka opšte je poznata krilatica, nebrojeno puta dokazana. Ipak, postoji jedna vrsta odjeće koja mnogo govori o osobi koja je nosi, a to je narodna nošnja.

Boja, kroj, materijal, kao i prateći elementi, otkrivaju tradiciju, istoriju i način života određenog naroda. U bogatstvu i šarenilu nošnji zemalja širom svijeta građani Banjaluke, Modriče, Gradiške i Prnjavora uživali su protekle sedmice zahvaljujući festivalu folklora "Dukatfest", koji je ugostio brojne ansamble.

Francuska je vijekovima centar svjetskog kulturnog stvaralaštva, što se moglo vidjeti i na nastupima folklornog sastava "Lou Caireu Nicart".

Fabris Munguni, jedan od članova, kaže da njihova nošnja predstavlja tipičnu nošnju ribara i njihovih žena, ali i tradicionalnu nošnju za proslave.

"Žene nose čipkanu suknju, čipkom ukrašenu košulju, crni baršunasti korzet izvezen motivom cvijeta. One, takođe, nose tipičnu frizuru koja je povezana čipkom. Velika kapa, capeline, pričvršćena je na struk. Plesači na sebi imaju nakit u obliku krsta, koji se veže crnom baršunastom trakom", naveo je Munguni.

Dodaje da ljeti momci nose bijele hlače i košulju kratkih rukava s crvenim baršunastim prslukom i pojasevima, a zimi specifično skrojene kratke hlače i majice dugih rukava od plavog baršuna.

I Letonci imaju specifičnu nošnju, drugačiju od naših. Nju čine suknja ukrašena prugama cvjetnih ukrasa, prsluk sa srebrnim ili ćilibarskim dugmadima, širok vuneni šal sa veoma bogatim vezom, pojas i čarape vezane pletenim trakama. Zanimljivo je da djevojke nose vijence od metalnih ili staklenih perli, a udate žene kape povezane maramom od svile. Ova razlika nije napravljena samo da bi bila znak raspoznavanja, već metal i staklo upućuju na to da djevojke čuvaju svoju mladost i nevinost.

Muška narodna nošnja je gotovo ista u svim regionima Letonije i čine je bijela lanena košulja sa malim brošem na okovratniku, bijeli ili sivi kaput, pantalone u istoj boji, bijele čarape i crne cipele. Kaput je tipični dio muške nošnje.

Jedan od najtemperamentnijih naroda sigurno su Meksikanci, a njihova živost vrlo lako se može uočiti i kroz nošnje jarkih boja.

"Svaka nošnja je na neki način odraz našeg plesa, ali i života. Ples zmije, koji često izvodimo, predstavlja žene koje idu na rijeku da peru veš i napadaju ih zmije, onda dolaze muškarci i pokušavaju da ih odbrane sombrerom, koji je sastavni dio naše muške nošnje", istakla je Gestrim Gavalos, članica ansambla "Estampas de Mexico". Napomenula je da su materijali od kojih izrađuju nošnje pamuk, kašmir i koža.

Sa druge strane, slovenačka narodna nošnja karakteristična je po crnoj boji i muškog i ženskog odijela.

Andrej Tončić iz folklornog ansambla "France Marolt" iz Slovenije kaže da su nošnju počeli šiti u crnoj boji na početku 20. vijeka i od tada se zadržala ta tradicija.

"Materijali od kojih je nošnja izrađena su pamuk, vuna, koža i svila. Mušku nošnju čine košulja, prsluk, hlače sa metalnim detaljem koji je karakterističan za našu nošnju i cipele. Dijelovi ženske nošnje su košulja, suknja, pregača, kapa od tila i metalni pojas - sklepanec", objasnio je Tončić.

Crnogorci su kroz ples, ali i nošnju, predstavili nešto umjereniji temperament. Žene iz Kulturno-umjetničkog društva "Piva" nosile su svilene košulje, dolaktice od pliša ukrašene vezom boje starog zlata, dolamu blijedozelene boje, suknju od svile, pojas, opanke od kože i konca, te kapu.

Muška crnogorska narodna nošnja sastoji se od bijele košulje, džemadana ukrašenog vezom boje starog zlata, dolame tamnozelene boje, koja je najbogatije ukrašeni dio nošnje, te plavih čakšira, vunenih čarapa i opanaka.

Iz folklornog ansambla "Gymnik" iz Slovačke kažu da se njihova nošnja ne razlikuje mnogo od nošnji njihovih susjeda. Međutim, postoji razlika između gradske i seoske nošnje i to u bojama kaputa i lanenih hlača.

"Na selu su se nosile svijetle boje, dok su ljudi koji žive u gradu nosili tamne. Zanimljiv detalj predstavljaju filigranska dugmad korištena na svečanoj odjeći", kažu iz ansambla "Gymnik".

Narodna nošnja sa juga Brazila datira iz 18. vijeka, a materijali od kojih je izrađena su pamuk, lan, koža i svila. Specifičnost muške brazilske nošnje je deka vezana oko struka u kojoj se i nije baš jednostavno kretati.

Ansambl "Nubian drums" iz Egipta karakterističan je po muškoj odjeći koju odlikuje egipatska derviška nošnja, a koja se nosi za ples "sufi". Izrađena je od svile i na grudima ima ornament koji predstavlja kupolu džamije.

Tradicionalna nošnja Egipćana je često crvene boje, a zanimljivo je i to da je nose mlade na vjenčanju. Sastoji se od haljine marame, tarha, i faraonskog nakita, kirdan. Ukoliko je ženska nošnja u narandžastoj boji, to označava seosku nošnju za početak poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije