Život

U ormaru prije 35 godina sakrili 630.000 dinara i zaboravili na njih

U ormaru prije 35 godina sakrili 630.000 dinara i zaboravili na njih
U ormaru prije 35 godina sakrili 630.000 dinara i zaboravili na njih

SLAVONSKI BROD - Josip Sokolski je zaboravio na novac koji je prije 35 godina žena spremila u ormar. Dans ga može tek prodati nekom numizmatičaru.

Međutim, '92. to je vrijedilo 11.454 maraka.

"Bilo je novca u svakom džepu. Kad god smo trebali nešto kupiti, to smo kupovali za gotovinu, kakvi krediti. A sad znam u kojem kutu leži 10 lipa", nasmijao se Josip Sokolski (64) iz Čelikovića nedaleko od Slavonskog Broda.

Josip je pri selidbi starog ormara pronašao novac koju je njegova supruga ostavila ispod marama prije 35 godina, piše 24sata.hr.

"Ormar je u spavaćoj sobi koju smo odlučili osvježiti. Kako bismo to učinili, trebalo je taj teški ormar iznijeti. Nije prolazio kroz vrata pa smo ga odlučili rastaviti. Supruga je iz njega vadila stvari, a iz hrpice njenih marama ispala je jedna koja se razmotala. Pred noge nam je pala gomila novčanica. Pogledali smo se i pogledom upitali jedno drugo odakle to tu", govori Josip.

Tek poslije se supruga, dodaje Josip, sjetila da je davno, kad je donio platu iz Oriolika, zajedno s novcem koji su dobili za mlijeko sve to zamotala u maramu i gurnula u ormar.

Tada je svako imao novca

"Imali smo tada novca i na to smo zaboravili. Nije nam trebalo. Ona je to, kako mi je rekla, ostavila za djecu kad porastu. Prebrojili smo i ukupno ima 630.000 dinara. Šutjeli smo o tome gotovo deset godina i u martu ove godine za novac sam rekao djeci. Samo su se nasmijali. Rekli su mi: 'Stari, to ti više ništa ne vrijedi'. Saznao sam to poslije jer su svi rokovi za zamjenu prošli. Eh, bili su to lijepi novci u ono vrijeme. Moglo se puno toga kupiti, ali tada ih je imao svako", rekao je Josip.

Prebirao je pritom po novčanicama kao da se prisjeća tih davnih dana kad se u vlastitom dvorištu na mjesec moglo zaraditi i po dvije, tri prosječne plate.

"Šta mogu sad? Fulao sam rokove za zamjenu, a nisam ni znao za novac. Neka ostane za uspomenu, ostaviću ih unucima neka se igraju", kaže Josip. Jugoslovenski dinar mogao se zamijeniti za HRD krajem 1991. u omjeru 1:1.

Početkom 1992. za jednu njemačku marku trebalo je dati 55 HRD, a to znači da je Josip Sokolski u to vrijeme imamo 11.454 maraka. Nakon dvije godine uvodi se kao sredstvo plaćanja hrvatska kuna i do 30. juna 1995. dinari su se mogli zamijeniti za kunu u omjeru 1:1.000. Sokolski je tad imao 630 kuna. Marka je vrijedila 3,69 kuna; bilo je to 170 njemačkih maraka.

Danas niko više ne prima jugoslovenske dinare, osim numizmatičara, koji za neke novčanice, poput onih na kojima je lik Josipa Broza Tita, na "Njuškalu" nude i po 5 kuna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije