Život

U svijetu se rađa više dječaka nego djevojčica

U svijetu se rađa više dječaka nego djevojčica
U svijetu se rađa više dječaka nego djevojčica

LONDON - Obim polova pri začeću je jednak, ali se u svijetu rađa više dječaka nego djevojčica, jer u materici preživi više muških spermatozoida, pokazalo je novo istraživanje britanskih i američkih naučnika.

Od ranije je poznato da se dječaci i djevojčice ne rađaju u istom broju, na šta ukazuje i podatak da je 2013. u Njemačkoj, prema podacima Statističkog zavoda, rođeno je 349.820 dječaka i 332.249 djevojčica.

Iako su stručnjaci dugo pretpostavljali da pri oplodnji nastaje više muških zametaka, "obim polova pri začeću zapravo je bio nepoznat uprkos stotinama godina spekulacija i istraživanja", objavili su naučnici u američkom časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

Tim stručnjaka predvođen Stivenom Hehtom Orzačkom, predsjednikom Istraživačkog instituta Fresh Pond u Kembridžu, zaključio je da, iako mortalitet po polovima varira u pojedinim fazama trudnoće, da je mortalitet muških plodova češći u početku zbog, kako se pretpostavlja većeg broja genetskih abnormalnosti.

Prošle godine su naučnici engleskog univerziteta u Eksteru u časopisu "BMC Medicine" objavili studiju prema kojoj je kod ženskih plodova vjerovatnoća da budu pobačeni u kasnijem periodu trudnoće veća za 10 odsto.

Do tog saznanja naučnici su došli proučavanjem oko 30 miliona živorođenih beba širom svijeta.

            

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije