Život

Ubijaju se zbog genetski modifikovanog pamuka

Ubijaju se zbog genetski modifikovanog pamuka
Ubijaju se zbog genetski modifikovanog pamuka

NJU DELHI - Na hiljade indijskih poljoprivrednika, u prvom redu uzgajivača pamuka, izvršile su samoubistvo nakon što su bili prisiljeni da posade genetski modifikovani pamuk, umjesto svojih tradicionalnih sorti pamuka.

Naime, ovo GMO sjeme je daleko skuplje i zahtijeva više kultivacije, zbog čega su mnogi bankrotirali i na kraju se ubili, donosi Russia Today.

"Iako je teško povjerovati u to, ali posljednjih 20 godina negdje blizu 290.000 poljoprivrednika je izvršilo samoubistvo širom Indije", kaže dr G. V. Ramandžanejhulu iz Centra za održivu poljoprivredu.

Udovice indijskih poljoprivrednika koji su se ubili uglavnom pričaju istu priču jer svi oni imaju ista iskustva. Naime, kako su bili prisiljeni da uzmu genetski modifikovani pamuk, poznat još i kao Bt cotton, mnogi od njih su se zadužili. Nakon što se ulaganje nije isplatilo, dugovi su samo rasli. Na kraju su mnogi okončali svoj život.

"Moj suprug je samo jednog jutra popio otrov, pesticid. Kada sam ga našla, u njegovom džepu su bili papiri o dugovanjima - bila su to ogromna dugovanja. Na kraju je stavio i njivu pod hipoteku, ali ni to nije mogao isplaćivati", kaže ova udovica, koja je željela ostati anonimna.

"Radio je po cijeli dan, ali jednostavno nije mogao izvući nikakvu dobit, a sve zbog zajmova. Na kraju je i našoj djeci rekao da je bankrotirao".

Međutim, problem nastaje kod činjenice da su za uspjeh ove sorte pamuka neophodni sistemi za navodnjavanje. I dok bogatiji poljoprivrednici uspijevaju zaliti sve što posiju, oni manje edukovani nisu ni svjesni da je neophodno dosta uložiti da bi se osigurao dobar prihod pamuka.

"Bt cotton je godinama promovisan kao nešto što rješava sve probleme uzgajivača pamuka. Međutim, iako na uputstvu stoji da se može sijati u svim područjima, to jednostavno nije tačno, i tu su poljoprivrednici svjesno obmanuti", kaže indijski naučnik Kirankumar Visa.

Aleksis Baden-Majer, direktor Udruženja organskih potrošača, kaže da je samo ovo sjeme, koje proizvodi "Monsanto", prisutno u Indiji:

"Riječ je o izuzetno skupom sjemenu, košta 8.000 odsto više od običnog sjemena pamuka. Međutim, obično sjeme više ne možete nabaviti u Indiji jer 'Monsanto' kontroliše tržište sjemena", kaže ona.

"I dok su mnoge zemlje odbile genetski modifikovana sjemena, Indija je prihvatila samo sjeme pamuka. Međutim, ispostavilo da to nije ništa poboljšalo indijsku ekonomiju, a poljoprivrednike je dodatno unazadilo jer su se morali zadužiti. Sada više nemaju izbora nego uzimati ovo genetski modifikovano sjeme, u čiji uzgoj se mora dosta uložiti, zbog čega su mnogi bankrotirali", kaže Baden-Majer.

Iz kompanije "Monsanto" su poručili da njihova sjemena nemaju ništa sa samoubistvima indijskih poljoprivrednika.

"Problem je daleko kompleksniji i istraživanja su pokazala da nema nikakve veze između samoubistava i uzgoja našeg pamuka", stoji u saopštenju ove kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije