Život

Unska lađa plovi Temzom

Unska lađa plovi Temzom
Unska lađa plovi Temzom

BOSANSKA KRUPA - U maloj stolarskoj radionici Himze Bužimkića, kod Bosanske Krupe, proizvedeno je na stotine čamaca raznih veličina, a ova plovila u mjestima pored rijeke Une odvajkada nazivaju lađama.

Bužimkić je u mladim godinama od oca naslijedio stolarski zanat i kaže kako je izrada lađa u početku bila hobi, koji je, međutim, vremenom prerastao u unosan biznis. Kaže kako njegove lađe plove brojnim bosanskohercegovačkim rijekama, a ističe ponosno kako jedna plovi čak  i rijekom Temzom u Londonu.

"Svaka rijeka ima svoju lađu, koja je karakteristične izrade. Ipak, ja često volim reći kako je naša unska lađa najljepša", kaže Bužimkić.

Dodaje kako je ona karakteristična po tome što je kratka i ima oštre linije, te je oblikom elegentna i graciozna.

"Za Banjaluku je karakterističan dajak-čamac. Ne bih htio nikoga da uvrijedim, ali mi za njihove lađe u šali kažemo da su 'sandučare', jer oblikom podsjećaju na sanduk. Za razliku od dugog štapa kojim se vozi taj čamac, našu pokreće lagano i široko veslo, što omogućuje veću brzinu i sposobnost manevrisanja", priča s osmijehom Bužimkić.

Za izradu kvalitetne lađe potrebno je i kvalitetno drvo, a najčešće se u te svrhe koriste brijest, jasen, bor ili jela. Dodaje kako je veoma važno i u koje će se godišnje doba drvo usjeći.

"Najbolje je to uraditi u januaru, koji se ne zove bez razloga i siječanj. Tada u drvetu ima najmanje soka i lađa načinjena od takvog drveta kasnije upija najmanje vode", objašnjava Bužimkić.

Za izradu jedne lađe potrebno je šest do osam dana, a u tom poslu vrijednom stolaru pomažu i drugi članovi porodice, supruga i troje odrasle djece. U posljednje vrijeme rijeka Una i Bosanska Krupa poznate su po ljetnim utrkama lađa i ovaj događaj je u proteklom periodu postao lijepa tradicija. 

Bužimkić s ponosom kaže kako posade koje voze upravo njegove lađe, gotovo po pravilu, osvajaju pobjednička mjesta. Dobar glas se daleko čuje, pa je, kako vrijeme odmiče, sve više posla za Bužimkiće. Narudžbe dolaze sa svih strana, a upravo ovih dana traje izrada dvije lađe, koje će biti isporučene u Sloveniju i ploviti rijekom Murom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije