Život

Upoznati sebe: Djeci treba pustiti da isprobaju krila (FOTO)

Upoznati sebe: Djeci treba pustiti da isprobaju krila (FOTO)
Upoznati sebe: Djeci treba pustiti da isprobaju krila (FOTO)

Kad jednom postaneš majka, roditelj, nećeš nikad prestati da to budeš. Ali, neophodno je da majka osjeti kad je vrijeme da se povuče i da ostane po strani da bi njeno dijete postalo jako, samostalno.

Sve dok se to ne desi, dok ptiče ne otvori i ne isproba svoja krila u letu, dok ne bude u stanju da pronađe hranu, sve dotle ono nije doraslo. Često roditelj kaže "to je moje dijete" i ponaša se prema osobi od 30 godina kao da treba upravljati njenim potrebama i osjećajima. Svi mi znamo da imamo naše lične poglede na život i bilo bi nam drago da nam naša djeca "sliče", da se ne udaljavaju od našeg puta, da ostanu u onom nekakvom krugu koji smo im ucrtali. Voljeli bismo da ne izlaze iz "bašte" i da nikad ne padnu sa bicikla, da im nikad ne vidimo krvava koljena.

Ali, nažalost, izgleda da ni samom Bogu to nije uspjelo. U Bibliji je to dobro prikazano - bila nam je ponuđena Bašta, samo da ne bismo morali da se lomimo i da tumaramo po svijetu. Nažalost, mi svi znamo da ta želja Bogu nije uspjela, mi smo htjeli da razumijemo i da odlučujemo i da budemo samostalni u odlukama, baš kao on, kao taj naš roditelj. Htjeli smo i uzeli smo ga kao primjer, ne kao čuvara. Zato samo izašli goli iz raja i krenuli u potragu za "obećanom zemljom".

Ali, evo šta se suviše često dešava. Jednog dana prišla mi je jedna prilično lijepa i zrela žena, potražila je savjet, kaže da je u velikom stresu, da nikad ne može da se opusti, da telefonira i ispituje svoju djecu nekoliko puta na dan, nekada to bude i deset puta dnevno.

Da bih shvatila o kakvoj se "djeci" radi, kakvi su im problemi, da li su daleko i da li su možda bolesni pa je majka pod stresom radi njihovih problema, povela sam razgovor o njima. Evo šta mi je ta mati ispričala: "Moj sin radi u advokatskoj kancelariji, priprema se za državni ispit. On živi u našoj kući. Kad se vraća s posla, ručamo zajedno. Kćerka je udata i živi sa mužem nekoliko kilometara daleko od nas. Ona je doktor, radi u jednoj bolnici, takođe veoma blizu stana."

Pitam je otkud onda potreba za tolikim telefoniranjem.

"Moram da znam gdje su i šta rade, ako je ne čujem dok radi, zovem je naveče kući. Često mi odgovori njen muž, ali to mi nije dovoljno, moram baš da se čujem i porazgovaram s njom."

Onda sam je pitala za njen sentimentalni život, da li ima nekoga, da li voli, da li vodi ljubav s nekim?

"Vi nemate još pedeset godina, izgledate dobro, imate kuću i posao, djeca su vam zdrava i pametna, odakle razlog za toliki stres da morate koristiti te tablete koje vam ne pomažu da promijenite vaš stav", rekla sam joj.

Na kraju, koristeći principe bioloških i duševnih potreba, koje su baza svakog bića, navela sam je da razmišlja o tome čega se ona boji.

Nije realizirala ništa od svojih potreba: rastala se dok su djeca bila mala, kasnije se nijedna "ljubav" nije zadržala. Nije realizirala svoj socijalni uspjeh, nije završila studije koje je željela, radi posao koji ne voli i premda ima dovoljno vremena da se sad pobrine o tome i nekako dopuni svoje potrebe i želje, ona ne radi na tome.

Tu i tamo iskrsne neka veza na koju se ona baci kao gladno mače, ali koja, vjerovatno zbog potrebe za kontrolom, brzo završi, ostavljajući gorčinu u osjećajima i tijelu.

Ne zadovoljiti one potrebe koje su glavni elementi u razvoju osoba u specifičnoj kulturi u kojoj raste, ne uspjeti naći svoje mjesto u svojoj, ličnoj "obećanoj zemlji", znači postati stranac u sopstvenoj koži!

Ne naći dovoljno snage da se povjeruje u sopstvene potrebe i osjećaje dovede nas u situacije da se vežemo ili vežemo nekog za nas koji nam mora dati utjehu koju nismo bili u stanju da osvojimo. Ako vežemo djecu za nas iz straha zato što mi nismo otkrili krila i ostavimo na njima osjećaj grijeha za naš neuspjeh, onda smo im dali teret kojeg nikada neće uspjeti da se oslobode.

Prevencija stresa

Da biste lakše uspjeli u prevencija različitih stresnih stanja, postavite neophodna pitanja, recimo: koji je razlog da se osjećam nezadovoljno, da li sam dopustila da drugi odlučuju za mane i da li mi te odluke odgovaraju, šta mogu da promijenim, šta moram da prihvatim (što nisam u stanju da promijenim), da li me može spasiti prilagođavanje situaciji ili je bolji bijeg?

Na taj način, ako ste iskreni, možete dobiti jasne odgovore da se izvučete iz stresnih situacija, da upoznate bolje sebe i da počnete međusobni dijalog sa vašim željama i potrebama.

Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabbadini možete slati na mail [email protected].

Dr Starčević-Sabbadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autorka je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija.

Autorka je više knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije