Život

Upoznati sebe: Kako se dobro osjećati u svojoj koži (FOTO)

Upoznati sebe: Kako se dobro osjećati u svojoj koži (FOTO)
Upoznati sebe: Kako se dobro osjećati u svojoj koži (FOTO)

Evo jedan doživljaj koji mi je ispričala Ana, lijepa advokatica iz Milana. Prije ove njene priče Ana je bila nekoliko sedmica u našim grupama za neurolingvistiku.

Neurolingvistika može da se koristi u različitim pravcima, za marketing, za potenciranje prodaje, ili, kako je naše udruženje koristi: spoznati sebe, prepoznati manipulaciju, ojačati samopovjerenje i reagovati na uvrede i omalovažavanje. Anu je nekoliko mjeseci prije ulaska u radionicu za samopovjerenje ostavio momak. Ali to nije bio jedini razlog da se odluči za kratku terapiju, sve njezine veze su završavale, kako je objašnjavala, "jer sam se uvijek prilagođavala njemu i njegovim interesima i njegovim prijateljima". Koliko je u početku zavođenja izgledala jaka, samostalna i nedokučiva, tako je, kasnije, kad se našla u mreži postajala odgovorna i zabrinuta, ubijeđena da treba da se ponaša i da radi ono što on voli.

Nije prošlo nekoliko dana od našeg zajedničkog rada kad je Ana prihvatila poziv za jednu gala večeru, i, evo njezine priče: "Sjela sam između dvije gospođe, jedna je bila mlađa od mene, lijepa i senzualna, a druga je izgledala starije i snobovski. Aperitiv je opustio sve goste Rotari kluba, samo sam ja bila pažljiva prema onome što se dešavalo okolo. Jedna od glavnih tema te večere bila je 'odbrana vode', a to je bila moja zadnja odbrana na suđenju. Odgovarala sam na mnoga pitanja i na kraju nisam bila sigurna koliko pitanja je bilo upućeno meni radi mene, ili meni radi interesa o elementu koji je u nekim regijama bio glavni ekonomski dohodak".

Ana je nastavila priču: "Tada sam primijetila da je muškarac pored ove senzualne crvenokose ljepotice počeo da mi se obraća, preko nje, pitanjima i sa finim osmijehom. Ona je ostala nezainteresovana i brinula se da joj ne ostane prazna čaša. Ako je njegova crvenokosa partnerka trebalo da ga predstavlja, onda su njena večernja dekoltiranja Armani haljina, kratka jaknica i sandale Gucci govorile o tome da on može da sebi bira takve žene. Naravno, to je na mene ostavilo suprotan osjećaj od onog koji je valjda trebalo da bude. Poslije večere prešli smo u salu sa muzikom, prišla sam klaviru, nisam imala partnera, ali sam zapjevala sa pijanistom. Tako se oko klavira i mene sakupila grupica veselih pjevača, ali poslije pauze pustili su disko muziku i tu sam mogla da plešem u grupici i bez partnera. Pomenuti muškarac koji je bio sa crvenokosom zvao se Paolo i vodio je neku firmu. Nastavio se vrtjeti oko mene zaboravljajući sve češće na prijateljicu koja je tu i tamo dolazila da ga podsjeti na sebe. Čini mi se da sam bila svjesna sebe i da sam se osjećala dobro u svojoj koži i u toj situaciji gdje sam sama predstavljala sebe. Namjerno sam obukla muški indijski komplet od santun svile. Prema tome, razmišljajući muški, na meni ništa nije bilo zavodljivo, a ono što je bilo zaista moje, to je mogao da osjeti samo neko ko je bio zainteresovan za mene kao osobu, ne za mene kao objekat. Paolo je sve više nastojao da mi da do znanja da ne želi da izgubi vezu sa mnom i na kraju za stolom pitao me pred svima da li sam došla svojim autom. Rekla sam 'ne'. Onda je on rekao da će me oni obavezno vratiti kući".

 Prvo je otpraćena kući crvenokosa prijateljica, pa Ana.

"Naravno, želio je broj mobilnog. Već sutradan počeo je sa porukama i tu se pokazao kao neko ko zna šta hoće, da izađemo na večeru. Oklijevala sam nekoliko dana. Na kraju, htjela sam da vidim šta sam razumjela od svih onih predavanja i radionica, šta mogu da primijenem od povjerenja u sebe i da prepoznam od manipulacija, mojih i tuđih", priča Ana.

Zato je prihvatila poziv Paola za jednu večeru na jezeru Komo.

"Sve je bilo po šablonu, sačekao me pred kućom i odvezao do malog restorana sa pogledom na ostrvo. Pričali smo fino, on je pitao mnogo o meni, malo pričao o sebi, a ja sam mu priznala da sam napisala i publicirala knjigu o potocima i planinskim rijekama koje su korištene za hidroelektrane, u kojoj sam branila male opštine jer im jedna internacionalna firma ne plaća korištenje te vode. To sam mu ispričala jer je taj rad i ta pobjeda nad ogromnom energetskom firmom predstavljala moj način razmišljanja. I tu, odjednom, Paolo je pokazao drugo lice", ispričala je Ana.

 Pitao je koliko je knjiga prodato, a onda je rekao da tako mali broj ne predstavlja baš neki uspjeh. Ana je reagovala:

"Pogledala sam ga i pitala koji je razlog, koja je to tvoja tajna potreba da vrijeđaš moj rad i moju vjeru u pravo i traženje pravde. Šta to tebi znači, hoćeš li se osjećati jačim ako ja budem manje vrijedna? Zamisli, da sam ja neka druga, da sam, recimo nesigurna, ti bi od mene napravio tvoju žrtvu, možda bi nosila haljine Armani, ali ne bih se više osjećala ovako dobro u svojoj koži".

Tu je Paolo počeo da se izvlači, to pitanje je, kako je tvrdio, bilo samo da se uvjeri da li joj može pomoći oko marketinga u prodaji knjige i slično.

"Bilo je jasno da sam se dobro odbranila, kako se Paolo nije mogao nadati. To je bio početak kraja. On je insistirao i ja sam, kao radoznalo čeljade, prihvatila još nekoliko izlazaka sa njegovim društvom i na kraju saznala onaj dio koji mi je nedostajao, razumjela sam šta je njegov problem. On je navikao da ima vezu samo sa ženama koje uspije da svede na nivo objekta, inače njegov virilitet pada u krizu."

Ovo je jedna od mnogih sličnih priča koje se često mogu čuti, priča o osobi koja je uspjela, kako to kažem, "da navede srce da podijeli osjećaje sa umom, da navede na dijalog ta dva suprotnika koji žive u istom stanu, a nastoje da ostanu stranci jedan drugom".

Nastojati poniziti drugog, bilo to žensko ili muško, ima uvijek istu osnovu - radi se o strahu od intimne veze, nekada radi narcizma, nekada zato što nikad nisu spoznali ljubav i koherentnost u svojoj mladosti. Ali to što nedostaje ne znači da se ne može dopuniti jer svako se rađa sa puno više moći i kapaciteta nego što to drugi misle, a u što nekada i mi povjerujemo.

Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabadini možete slati na mail [email protected].

Dr Starčević-Sabadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autor je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija.

Autor je više knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije