Život

Upoznati sebe: Mitologija idealnog partnera

Upoznati sebe: Mitologija idealnog partnera
Upoznati sebe: Mitologija idealnog partnera

Zamislimo da nas Sunce i Mjesec predstavljaju simbolično, kao što na to ukazuju mistika, astrologija i mitologija. To znači da nas kao žene predstavlja Mjesec, dok Sunce reprezentuje muškarce. Njihova je veza duboka i jaka. Oni ne mogu jedno bez drugog. Oni su sve jedno drugom i ljubav i partneri. Odvojeni ne postoje, a ujedinjeni mogu sve.

Mnogi od nas slušali su priče o takvoj perfektnoj vezi, o pravoj idealnoj ljubavi i nisu htjeli ništa manje. Zaljubljivali su se u nekog ko nije bio sjena ni Sunca ni Mjeseca. Ali, zna se, sav je život put prema nečemu. Čitav nam život prođe u potrazi ideala, svako svoga.

Filozofi i psiholozi ukazuju nam da to što tražimo nisu ništa drugo nego neke naše projekcije. Nekad želimo ono što se otima, pa ni ne pogledamo ono što je pored nas, pa kad ga uhvatimo već izgubi svoj sjaj. Ali ipak, vjera u to da će taj neko drugi da nas učini srećnom za čitav život ne popušta. Hoćemo nekog ko će da nas obasja kao pravo Sunce. Za sve to vrijeme dok tražimo ne obraćamo pažnju na nas, ne sagledamo naše karakteristike, nismo koherentni u našim mislima i akcijama.

Dok se traži idealni partner zaboravlja se ona osnova bez koje se ne može tkati ništa. Tražiti ljubav kao pustinjak ili prosjak nikada ne ide u pravcu idealne veze, već potrebe. A potreba je uskogrudna i kratkovida. Ideal traži tvoje jake osjećaje identiteta, traži onu ljepotu koju daje senzibilnost i autentičnost. Sjetimo se da Eros (Ljubav) trazi Psihu (Dušu), a ona žari od ljepote.

Evo nekoliko klasičnih načina o kojima treba da se naviknemo da razmišljamo dok kao Mjesec (Luna) tražimo Sunce (Sole). Predstavljati se iluzorno, kao neko što, da bi predstavio sebe na lažni način, stavlja ili nosi masku. Ako zaista želiš da odglumiš neku ulogu, treba da se sjetiš da je maska samo momentalna reprezentacija, pod njom se ne živi.

I treba biti pravi artista i znati se uživiti s likom kojeg želiš predstavljati i treba da ostaneš svoj i kad je budeš morao skinuti. Ali ako zaista želiš scenu, ne ostaj uvijek u istoj ulozi, otkrij šarm različitih repertoara. Vjerovatno, dok tako putuješ, još tražiš sebe i tvoje skriveno blago, pod naslagama nekih lažnih konvencija.

Postoji druga strana Lune, koja je konkretna i koherentna, kažu astrolozi. Jer neke tvoje karakteristike ovise o poziciji Sunca, dana kad si se rodila. U nekim slučajevima je malo teže nositi masku jer onog momenta kad dođeš u susret sa partnerom ostaje malo ili nikakvo mjesto, za glumu po tekstu, i, ovisno o partneru, otkrićeš u sebi njegovu sestru, ortaka ili ljubavnicu. Tvoja realnost i koherentnost nisu fiksirane a priori, unaprijed, već, kao u nekom alhemičnom procesu, moći ćeš otkriti sebe, Lunu jer je Sunce obasjalo baš onu stranu koja nije ni data ni viđena do tada. Samo tako, zajedno, dok Luna nudi svoj skriveni dio i dok Sunce obasjava, magija stvara onu alhemičnu idealnu formulu što zovemo ljubav. Pravu ljubav.

Pa slušajući kako astrolozi čitaju njihove simbole možemo sebe predstaviti i zamisliti kao osobe koje u sebi imaju elemente i Sunca i Mjeseca, ili kako bi to budisti rekli i jin i jang su sastavni dijelovi svakog i sve materije. Na nama ostaje da razmotrimo koje nas karakteristike najviše obilježavaju, šta nam je srodnije pa to podržati i razvijati.

Kad bi to radio i on, kad bi i on otkrio i prihvatio svoj ženski dio, pretvorio dio svoje agresivnosti u dijalog i kreativost onda bi veza između njihove suprotnosti donijela dobre i lijepe plodove. Kad bi Psiha prihvatila tamni dio Erosa i imala više povjerenja u osjećanja, onda bi naš unutrašnji alhemičar dobio sve elemente da napravi pravi napitak. Napitak za idealnu ljubav. A kad bi još mogli da ga podijelimo, okolo, po svijetu i raj bi se preselio i tražio azil u našim baštama.

Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabadini možete slati na mail deskŽnezavisne.com. Dr Starčević-Sabadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autor je metoda rada "Makos21", efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija. Autor je više knjiga.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije