Život

Upoznati sebe: Ne pucajte u ranjene srne (FOTO)

Upoznati sebe: Ne pucajte u ranjene srne (FOTO)
Upoznati sebe: Ne pucajte u ranjene srne (FOTO)

U Milanu se prošle nedjelje završio seminar talijanskih urologa i androloga na koji su me pozvali kao eksperta za "probleme među parovima" i "ovisnike".

Bilo je mnogo interesantnih tema, evo da iznesem nekoliko, kako depresija i strah od intimnosti dovode do bijega.

Pa onda kakvih sve vrsta bijegova ima: patološki kockari, alkoholičari, različite vrste droga i bijeg u ekscese, u seks ili bijeg od njega. Ovisnosti su već jako poznat patološki problem, nekada se moglo reći na Zapadu ili u kapitalističkim zemljama, a sada u demokraciji ne postoje razlike, sve patološko je zajedničko. Iz komparativnih studija potvrđeno je da su ovisnici svi slični i da ih karakteriziraju depresija, anksioznost i asocijalnost.

Tu sam napravila mali eskursus u različite vrste bijega, to jest u različite načine da bi se izbjegao osjećaj stresa, anksioznosti i depresije. Po mom iskustvu, stres nadolazi onda kad kompromis košta više nego užitak od neke, bilo koje akcije (od posla do ljubavi). Aneksioznost je osjećaj potrebe za nečim što podsvijesti šalje svoje signale, a um nije u stanju da shvati ili da prihvati. U depresiju se pada kad pomisliš da su ti "sve barke potopljene", da ne postoji nijedna akcija koja bi te mogla spasiti, onda se prilagođava situaciji kao salamandra ili trpimo, nezadovoljni smo ili bježimo. To bježanje nije rečeno da vodi do boljih situacija, nije rečeno da donosi nekakve solucije, ali bar za neko vrijeme čovjek ima osjećaj da iza sebe ostavlja haos i da je negdje ispred njega spas.

Nažalost, mnoge situacije, kako kaže Sidarta, mogu se shvatiti tek onda kad mirno sjedneš pored rijeke i nađeš mir u sebi. Ovaj seminar je podvukao baš to: strah od intimnosti, od ljubavi vodi u ćorsokak, gdje se možeš "zabavljati" sa kockom, alkoholom, drogom ili seksom, ali ćeš otkriti da je to sve moćnije od tebe i da si jedan mali sićušni element bez koga se sve nastavlja. Iznijeto je kako oni ovisnici od seksa, bilo muški ili ženski, u stvari nastoje da utope osjećaj svoje nemoći ponavljajući seksualne aktove kao neki melem protiv depresije i aneksioznosti, ali gdje je djelovanje tako kratkog roka da se treba ponavljati više puta na dan. Interesantan je bio podatak da su psihološke karakteristike svih ovisnika, to jest svih onih koji nezavisno od rezultata ponavljaju neke akcije, kao vjeverice na točku u kavezu, svi oni nisu u stanju da podnesu sentimentalne, afektivne situacije, kao Džek Keruak koji u svojoj pripovjetki opisuje strah da prizna svoju ljubav Mariji, koja u međuvremenu živi u zajednici s njim i još nekoliko muškaraca kojima se nudi u zamjenu za "jednu dozu". U toj pripovjeci o Mariji on bunca o osjećaju krivice koji je u ranom djetinjstvu katolički odgoj ostavio na njemu i o strahu i želji da se sjedini dušom i tijelom sa Marijom, ali on to ne može i zato se napija do besvijesti.

Jedna tema koju sam navela da bi se izašlo iz đavolskog kruga ovisnosti je koherentnost u odnosu na sebe i drugog. Recimo, biti koherentan prema sebi znači zahtijevati od sebe i za sebe onaj nivo kvaliteta koji jedini može da zadovolji, jedini koji nas nagrađuje i ostavlja nas sa dobrim ukusom u ustima i sjećanju. Ali, da bi se to desilo ne smiju se loviti ranjene srne. Ranjena srna je svaka osoba koja je ostavljena, odbačena, slagana i prevarena. Kakav je užitak, kakav osjećaj možeš gajiti u sebi kao lovac ako si poletio i uhvatio koja ti se nudi dok bježi. Svaka osoba znaće da cijeni ono vrijeme koje si proveo pored nje dok je rana zacjeljivala. Ona pauza koja je neophodna da bi sljedeća nota došla do pravog izražaja. Taj potez, tu tehniku koja izgleda izvanredno poznaje i prihvata mali broj "lovaca", a ja bih je zaista preporučila svima koji žele da se dokažu, kao Robert Deniro u "Lovcu" koji odlazi sa samo jednim metkom u lov na jelene.

Svaka žena to zna, a malo koja će to priznati, jer često ni ona nije svjesna, ali kad je ranjena, kad je luda od bola jer je ostavljena i odbačena svaka je tada "lak plijen", ali svaka će vas cijeniti, a možda i voljeti ako odustanete od tako lake ponude, ako prepoznate njenu slabost a da to ne iskoristite. Probajte ponuditi rame, poklonite joj malo vremena, mogli biste otkriti neviđene slike u njenim očima ako joj date vremena da se opusti od straha i da vas gleda u oči dok se oboje predajete. Samo je u ljubavi spas od ovisnosti, samo u njoj otkrivamo princip realnosti, preko ili putem principa užitka.

Postavite pitanje

Poštovani čitaoci, vaša pitanja za dr Nadu Starčević-Sabadini možete slati na mail deskŽnezavisne.com. Dr Starčević-Sabadini je diplomirala na Filozofskom fakultetu u Milanu, smjer za psihologiju, i autor je metoda rada Makos21, efikasnog instrumenta u pronalaženju i ponovnom uspostavljanju ravnoteže zdravlja u sferi emocija. Autor je više knjiga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije