Život

Vakuum presu Zvjezdana Višta iz Doboja kupila i Indijska agencija za istraživanje svemira

Vakuum presu Zvjezdana Višta iz Doboja kupila i Indijska agencija za istraživanje svemira
Vakuum presu Zvjezdana Višta iz Doboja kupila i Indijska agencija za istraživanje svemira

DOBOJ - Vakuum presa, patent Zvjezdana Višta, preduzetnika Doboja, zahvaljujući kvalitetu osvojila je svjetsko tržište, a ovo otkriće iz male radionice kupila je i Nacionalna agencija za istraživanje svemira iz Indije.

Sve je počelo u maloj stolarskoj radionici 1996. godine, u kojoj su radila četiri radnika. Zvjezdan Višt, inače građevinski inženjer bavio se obradom drveta i nije imao novca za mašinu za obradu ovog materijala.

 Prisjeća se da je, kao i mnogo drugih koji se bave obradom drveta, bio pun inovativnosti, pa je 2005. godine napravio prvu mašinu koju je koristio samo za svoje potrebe, skoro tajno. U ovu mašinu unio je svoje inovacije, pa osim što je u pitanju svjetski priznat patent, u Americi, Italiji, Španiji, Njemačkoj, Turskoj i Irskoj pokrenuo je i pitanje nacionalne zaštite.

Njegova firma u međuvremenu je napravila više od 300 mašina koje se nalaze na skoro svim meridijanima svijeta. Za svoju inovaciju Višt je dobio niz nagrada i priznanja na sajmovima u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

Za vrijeme posjete Anadolu Agency (AA) firmi "Wisht" u Velikoj Bukovici kod Doboja radnici su radili na mašinama koje čekaju kupci u Holandiji, Portugalu i Italiju, kao i BiH.

”Ta koju smo radili za Indiju za njihovu nacionalnu agenciju za istraživanje svemira ima svoje posebno mjesto, kao referenca, jer je naručilac tim od 1.000 naučnika zaposlenih u toj instituciji. Konkurencija je bila više nego jaka, bilo je 12 kompanija širom svijeta. Kompanija od kojih se naježim jer rade za Boeing, Mirage, nešto što je bilo nedokučivo, te neke za koje nismo prije toga ni čuli. Međutim, u toj konkurenciji ipak su odabrali nas, i to ne kao najjeftinijeg. Zašto? Vjerujte da ni dan danas ne znam”, rekao je skromni inovator.

Sa ovom agencijom u redovnom su kontaktu jer ova mašina u Indiji radi već tri godine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije