Život

Velike ljubavi kroz istoriju: Ričard Barton i Elizabet Tejlor

Velike ljubavi kroz istoriju: Ričard Barton i Elizabet Tejlor
Foto: N.N. | Velike ljubavi kroz istoriju: Ričard Barton i Elizabet Tejlor

Najpopularniji par zlatnog doba Holivuda Elizabet Tejlor i Ričard Barton proveo je zajedno 13 godina, dva puta su se vjenčavali i razvodili.

Dvoje britanskih glumaca glumili su zajedno u čak 11 filmova, tako da su često i na velikom platnu bili ljubavnici.

Prvi put su se sreli kada je njoj bila 21, a njemu 28 godina. Elizabet se tada činilo da je Ričard "pun sebe", a taj susret ni na jedno nije ostavio poseban utisak.

Sudbine su im se ponovo ukrstile tek devet godina kasnije na snimanju istorijskog spektakla "Kleopatra", u kojem su glumili ljubavnike. Ona je glumila fatalnu egipatsku kraljicu, a on Marka Antonija. Već od prvog zajedničkog kadra bilo je jasno da između njih varniči nešto mnogo više od filmske magije. Tako je započela burna i strastvena ljubavna veza, puna obrta i drame, koja je uzdrmala Holivud.

Iako su u to vrijeme oboje bili u braku, nisu uspijevali da sputaju privlačnost, a među njima se osjećala jaka hemija. Elizabet je bila u svom trećem braku, a Ričard vezan za ozbiljno oboljelu prvu suprugu Sibil, kojoj nije bio puno vjeran.

U to doba u izrazito konzervativnoj Americi, njihova veza bila je prvorazredni skandal, zbog duplog nevjerstva i brakolomstva. Elizabet je odmah prišiven epitet "erotske protuve", a republikanski senator iz Džordžije Ajris Ferklot Blič zahtijevala je da se paru, kao nepoželjnim osobama, zabrani ponovni ulazak u SAD.

Javni prijekori utihnuli su kada su se u martu 1964. godine vjenčali u Montrealu. Brak je sklopljen u crkvi unitarijanaca.

Njihovu romansu, punu obrta i izliva emocija, svijet je 13 godina pratio sa stranica tabloida, kao najuzbudljiviju ljubavnoavanturističku seriju.

Razveli su se 1974. godine. Razvod ih nije spriječio da obnove romansu i da svoju burnu ljubav punu uspona i padova još jednom krunišu brakom, poslije 16 mjeseci u Africi, a od svatova je bio prisutan samo par hipika, koji su se tu zatekli kao kumovi.

Drugo vjenčanje u oktobru 1975. u Bocvani, sprovedeno je po običajima jednog od tamošnjih plemena. Ali, ni ovog puta brak nije potrajao, pa su se razveli za manje od godinu dana.

Između ova dva zaklinjanja na vjernost, oboje su imali usputne avanture. U periodu razdvojenosti, paparaci su Ričarda "uhvatili" sa jednom konobaricom, za koju se poslije ispostavilo da je bila mis "Pepsi", dok je Elizabet imala kratkotrajnu vezu sa jednim prodavcem polovnih automobila.

Velika strast, ali i strastvena ljubomora, često su potpirivali njihove eksplozivne karaktere. Ostalo je zabilježeno da je na snimanju "Plavobradog" Elizabet ošamarila Ričardovu partnerku. Učinilo joj se da glumica unosi previše seksualne energije u ljubavnu scenu.

Sa druge strane, ljubomore i rivaliteta među njima nije bilo u umjetničkom smislu, jer su oboje, a posebno Elizabet, cijenili glumački dar onog drugog.

"Hamlet", u kojem je Ričard igrao glavnu ulogu, bio je 1964. godine prava senzacija, a ona je tada za njega govorila da igra Šekspira kao što Sinatra pjeva.

Barton, međutim, nije naročito cijenio glumu kao zanat, a pred kraj života je priznao: "Čini mi se da sam se uvijek potajno stidio zbog toga što se bavim glumom."

Poslije drugog razvoda Ričard se oženio jednom manekenkom, a Elizabet Džonom Vornerom, kojem je pomogla da bude izabran u američki Senat.

Njihova strast je trajala i dok su bili u brakovima sa drugim ljudima, a oni su lagano sagorjeli u vatri svojih neobuzdanih emocija.

Ričard je prije smrti priznao da mu je ona bila najveća ljubav, a ta osjećanja nije skrivala ni Elizabet, koja se udavala osam puta za sedam muškaraca. Ona je do kraja života bila uvjerena da je najveća ljubav njenog života čovjek sa kojim nikada nije uspjela da ostvari skladnu vezu.

Elizabet je sahranjena u Los Anđelesu sa posljednjim ljubavnim pismom Ričarda Bartona, koje joj je napisao tri dana prije svoje iznenadne smrti 1984. Bilo je to jedino od 40 njegovih pisama čiji sadržaj nikad nije htjela da otkrije i čuvala ga je 27 godina pored kreveta.

Nagovijestila je samo da je riječ o "srceparajućoj potvrdi ljubavi" od čovjeka za koga se dvaput udavala i razvodila i koji joj je bio najveća ljubav.

Glumica je biografu Semu Kašneru ispričala: "Ričard mi je rekao šta želi. Da je njegov dom tamo gdje je Elizabet i da želi da se vrati kući."

Barton je pismo napisao 2. avgusta 1984, tri dana prije izliva krvi u mozak. Kada se Tejlorova vratila kući sa njegove sahrane, vidjela je da je pismo poslato dan prije njegove smrti.

Pored "Kleopatre" i "Ko se boji Virdžinije Vulf", dvoje holivudskih glumaca glumili su u "Komedijašima", "Ukroćenoj goropadi", "Doktoru Faustusu"... Scenu su kratko dijelili na Brodveju u "Privatnim životima" Noela Kauarda.

Od svih filmova koje su zajedno snimili, kao najviši domet smatra se ostvarenje "Ko se boji Virdžinije Vulf", za koji je Elizabet Tejlor dobila svoj drugi "Oscar".

Iza njih su ostale ruševine velike ljubavi, kao i iza Antonija i Kleopatre, koji su ih spojili, prenijevši im ujedno i pečat vječnog rastanka onih ljubavnika koji beskrajno žele jedno drugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije