Život

Veze nošnju za Novaka Đokovića

Veze nošnju za Novaka Đokovića
Veze nošnju za Novaka Đokovića

Dok jedan od najboljih tenisera svijeta Novak Đoković pravi planove za povratak na teniski tron, ja za njega vezem vez košulju, počinje svoju priču Slavka Pantelić (64), penzionisana profesorica praktične nastave iz Banjaluke.

Ona je odlučila da svoju ljubav prema vezu pretvori u nošnju, koju će, kada je završi, pokloniti Đokoviću i njegovoj porodici.

"Nakon odlaska u penziju, odlučila sam da našim javnim ličnostima koje izrazito poštujem i cijenim poklonim ručno izvezene narodne nošnje, kao znak zahvalnosti za sve što su učinili za naš narod. Ne mogu a da na prvo mjesto ne stavim našeg Novaka Đokovića, čovjeka koji je zadužio Srbiju", objasnila je Pantelićeva.

Naglasila je da želi da se zmijanjski vez izvezen sa ljubavlju nađe u rukama tenisera koji je nedavno pao na drugo mjesto liste najboljih na svijetu.

"Razlog zbog kojeg sam se odlučila da baš za njega, njegovu suprugu Jelenu i sina Stefana napravim nošnju je taj što on svojim uspjehom veliča Srbiju u svijetu i čini da se svi na njega izuzetno ponosimo", kaže Pantelićeva.

Dodaje da on to zaslužuje jer se i pored slave i uspjeha nije otuđio od svoga naroda i svoje vjere.

Kaže da Đokovića još nije obavijestila o tome da izrađuje narodnu nošnju za njega i njegovu porodicu.

"Nošnja bi trebalo da bude gotova do aprila iduće godine, a tada je planirano da se održi projekat koji sprovode učenici Medicinske škole u Stričićima, gdje će biti pripremljen kulturnoumjetnički program, na kojem će biti i prikazana nošnja za Novaka i njegovu porodicu", istakla je Pantelićeva.

Prema njenim riječima, na taj kulturnoumjetnički program planiraju pozvati i nadležne iz Ministarstva prosvjete i kulture RS.

"Na promovisanje nošnje planiramo pozvati još neke javne ličnosti da se ta promocija uveliča i označi, jer je ta nošnja baš autentično vezena na starinski način", kaže Pantelićeva.

Dodaje da jedino tkanje nije starinsko, a da se sve ostalo na nošnji radi na stari način.

"Ova nošnja je puna nošnja, jer je materijal izuzetno kvalitetan, a radila sam je u vidu krstića i pokrsnica, a pokrsnice su krstići koji se nalaze u rombu i na košulji, odnosno  na nošnji nalaze se ispod krstića i slova 'Z', koji predstavljaju znak Zmijanja", objasnila je Pantelićeva.

Kako kaže, krstiće je najteže praviti, a ovaj posao zahtijeva izuzetno veliki napor i trud i ako samo jednu nit pogrešno uradi, cijela nošnja se mora praviti ispočetka. 

"U sredini nošnje nalaze se četiri crvena krstića koji simbolizuju Hristovu krv, a svaki krstić je poseban za sebe. Nošnju sam počela praviti u avgustu, a za jednu kompletnu nošnju je potrebno oko dva mjeseca, ali to samo pod uslovom da se svaki dan radi, ali to je nemoguće, jer kada su sveci, tada ne radim", priča Pantelićeva.

Pojašnjava da se muška nošnja sastoji od košulje i hlača, odnosno od čakšira, kako su ih zvali naši stari.

"Čakšire za Đokovića biće urađene isto kao i košulja sa krstićima i slovima. Željela bih da ova nošnja, koju radim sa velikom ljubavlju i pažnjom, završi kod Novaka i da on u ovoj nošnji zaigra na svadbi svoga sina Stefana. To bih stvarno željela da doživim i da se to ostvari", rekla je ona.

Prema njenim riječima, zasad nošnju samo radi za slavnog tenisera, ali kada bi mogla, autentičnu nošnju bi uradila svim značajnim ličnostima, među kojima je izdvojila i Vladimira Putina, ruskog predsjednika, i Milorada Dodika, predsjednika RS.

"Od nošnje za malog Stefana sam zasad završila samo košuljicu, a ona je isto urađena u obliku krstića, koji se nalaze po rubovima rukava i oko vrata i uz to još ću izvesti malu leptirmašnu za košuljicu, a tu ideju mi je dao moj unučić", naglasila je Pantelićeva.

Dodala je da nošnju za Jelenu Đoković još nije ni počela raditi i da uskoro počinje sa njenom izradom.

"Takođe, uz nošnju ću Novaku pokloniti i pletene čarape urađene sa motivom zmijanjskog veza, koje je isplela Jagoda Karać. Vunene čarape su takođe urađene sa ljubavlju, kao što će biti urađena i nošnja", dodala je ona.

Pantelićeva se vezom bavi već četiri godine, a držala je i radionicu zmijanjskog veza u Medicinskoj školi za učenike koji su željeli da se upoznaju sa starim zanatom, od naših predaka.

"Željela sam da prenesem znanje i utkam ljubav prema vezu mladim generacijama i na taj način ga sačuvam od izumiranja i da se taj vez širi kroz radionice osmogodišnjih i srednjih škola", istakla je na kraju Pantelićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije