Život

Vojin Kopuz u "Pomalo lično": Zemlja ispred čovjeka

Vojin Kopuz u "Pomalo lično": Zemlja ispred čovjeka
Vojin Kopuz u "Pomalo lično": Zemlja ispred čovjeka

Demografski stručnjaci ističu kako se broj stanovnika na selu sve više smanjuje, više je umrlih nego rođenih, a stanovništvo stari jer mladi odlaze sa sela, a novog doseljavanja nema. Gotovo svi kažu da se od poljoprivrede ne može živjeti.

Doći će vrijeme kada će svi shvatiti koliko je zemlja bitna za opstanak. Uvidjevši smjer kojim se moderna civilizacija kreće, 70-tih godina prošlog vijeka počeo je rasti globalni pokret koji se naziva Permakultura. 

U RS i BiH ovaj pojam je i danas prilično nepoznat. Međutim, sve više pojedinaca, onih koji vjeruju u saradnju prirode i čovjeka sve hrabrijim koracima ulaze u istraživanje ove nauke kroz praksu i počinju živjeti načinom života koji je u skladu sa okolinom. A to podrazumjeva sistem dizajniranja imanja i života uopšte koji se rukovodi sa tri osnovna permakulturna načela: brigom za zemlju, brigom za ljude i pravednom raspodjelom.

Jedan o pionira permakulture kod nas je i Vojin Kopuz iz Čelinca koji je gostujući na Nes radiju u emisiji "Pomalo lično" reako da se od vrta više ne očekuju veliki prinosi i plodovi nego da oni budu prirodni.

Permakultura je svašta i ništa, sve do trenutka kad je počnete primjenjivati. 

''Svakako nije povratak na staro, odnosno način života naših baka i djedova. To je harmonija ljudi i prirode, koja na održivi način osigurava hranu, energiju, sklonište i ostale materijalne i nematerijalne potrebe'', objašnjava Vojin. 

''U permakulturi čovjek više nije na prvom mjestu, nego Zemlja, a blagostanje se ne postiže eksploatacijom nego obogaćivanjem resursa od kojih živimo'', istakao je Kopuz na talasima Nes radija.

Permakultura više nije samo ideja ona postaje naša potreba, način života. Meditativna faza i sve faze sanjarenja neophodne su da bi se stvorila vizija našeg komadića raja na Zemlji. 

Nije lako u vrijeme brzog načina života posvetiti se nečem što će nam jednom u budućnosti pružiti možda samo neku neopipljivu duhovnu sreću. Samo onima pustolovnijeg duha i jače volje svaki će se napor višestruko isplatiti!

Ukoliko želite da postanete dio ovog svijeta, da sami proizvedete svoj hranu, energiju, da jedete zdravo i prirodno, fondacija "Fabrika radosti" čiji je jedan od članova Vojin Kopuz, vas poziva da svake prve nedjelje u mjesecu u 2015. godini od 12h posjete stari zanatski centar "Veselin Masleša“ u Banjaluci gdje se promoviše pravedna raspodjela i život na selu, te se motivišu i edukuju građani da sami uzgajaju hranu.

 FOTO ILUSTRACIJA 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije