Život

Vojin Korda, najstariji maturant banjalučke Gimnazije

Vojin Korda, najstariji maturant banjalučke Gimnazije
Vojin Korda, najstariji maturant banjalučke Gimnazije

Vojin Korda, koji danas živi u Beogradu, najstariji je živi maturant banjalučke Gimnazije, a maturirao je 1932, samo 15 godina nakon otvaranja škole.

Ovaj starac, koji bi naredne godine trebalo da napuni 105 godina, rođen je u Svodni, kod Prijedora, u porodici željezničara Mile Korde, u tadašnjoj Austrougarskoj monarhiji.

Zajedno sa starijim bratom i tri sestre, nižu gimnaziju završava u Prijedoru, da bi poslije preseljenja u Banjaluku nastavio školovanje u banjalučkoj Gimnaziji. Bilo je to između dva svjetska rata, kada je njegov otac Mile radio na stanici Kraljev drum.

Najteži događaj u životu Korde je smrt njegove sestre, Zdrave Korde.

"Nažalost, početkom Drugog svjetskog rata, najmlađa Vojina sestra Zdrava Korda, takođe banjalučki maturant, uhapšena je i mučena u ustaškom redarstvu, gdje je u najvećim mukama okončan njen život. Međutim, ona i danas živi kroz ulicu u Banjaluci, kojoj je dato njeno ime", rekao nam je Saša Kasagić, rođak Vojina Korde.

Vojin u braku sa suprugom Marijom nije imao djece, ali se starao o Branki i Radi, dvije kćerke njegove sestre Zorke, koja je preminula 1949. godine, a čijeg muža su strijeljale ustaše 1941. godine u Prijedoru.

Vojin Korda danas u Banjaluci ima potomke sestara, to su porodice Kasagić, Šunkić, Daniš, Maričić i Savić.

Od smrti supruge Marije 2007. godine živi sam, uz pomoć njegovateljice i uz posjete rodbine, koliko im to životne okolnosti i razdaljine dopuštaju.

Vid i sluh su mu, kako kažu rođaci, u posljednje vrijeme oslabili, ali pamćenje ga dobro služi.

"Vojin Korda i danas živi u svom dorćolskom stanu i još je vrlo britkog uma i sjećanja. Sljedeće godine, 22. aprila, trebalo bi da napuni 105 godina", kaže njegov rođak Saša.

On je dodao da Vojin želi, ukoliko mu zdravlje dozvoli, uskoro da posjeti Banjaluku, a posebno rodno mjesto Svodnu.

Što se tiče savjeta za dugi život, smatra da je to rezultat genetske predispozicije, fizičke i umne rekreacije, umjerenog životnog tempa, međuljudske tolerancije, kao raznovrsne i redovne ishrane. Posebno je istakao med kao jednu od najzdravijih i najvažnijih namirnica, koju decenijama konzumira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije