Život

Vraćaju mumificiranu princezu zbog kletve

Vraćaju mumificiranu princezu zbog kletve
Vraćaju mumificiranu princezu zbog kletve

Tetovirana princeza Ukok, koja je mumificirana provela više od 2.500 godina u vječnom ledu Sibira, biće vraćena na svoje vječno počivalište zbog straha od kletve, jer se nakon njenog iskopavanja desilo više prirodnih katastrofa.

Naime, ostaci ove ruske djevojke pronađeni su još prije 21 godinu na platou Ukok na jugozapadu Sibira, piše Siberian Times.

Međutim, premještanje skeleta je zabrinulo lokalno stanovništvo, koje je tražilo da njeni ostaci budu vraćeni na mjesto gdje je i počivala, kako bi "zaustavili njen bijes, koji je doveo do serija poplava i zemljotresa" u ovom regionu.

Lokalno stanovništvo je uvjereno da je upravo premještanje princeze uzrok najgorih poplava zabilježnih u području Altajskih planina posljednjih 50 godina.

Po svemu sudeći, njeni ostaci će biti vraćeni u Altajske planine, gdje će biti sagrađen i specijalni mauzolej.

Natalija Polosmak, naučnica iz Novosibirska je 1993. godine povela arheološku ekspediciju na Ukok plato, koji je sada na UNESKO-ovoj listi svjetske kulturne i prirodne baštine.

Te 1993. godine naučnici su otkrili veliku grobnicu u kojoj su pored dva istetovirana tijela muškaraca, šest posmrtnih ostataka konja, pronašli mumificirano žensko tijelo starosti između 25 i 28 godina, visine između 162 i 168 cm, za koje se pretpostavlja da je pripadalo članici višeg staleža nomadskog naroda Pazirik. Ovo mumificirano tijelo je prozvano "princeza Ukok", po platou na kom je nađena, a karakteristično je po drevnim tetovažama na obje ruke koje su očuvane do najsitnijih detalja čak i poslije 2.500 godina.

Pretpostavlja se da su konji sahranjeni sa njima kako bi ih odveli i ispratili na "onaj svijet".

Arheolozi su tada pronašli i predmete izrađene od krzna, drveta, bronze i zlata, kao i malu kutijicu kanabisa.

Pored nje je bila postavljena i njena "kozmetička torbica" na osnovu čega su naučnici uspjeli da rekonstruišu kako su se djevojke tog doba uljepšavale.

Princeza Ukok je bila sahranjena u košulji napravljenoj od kineske svile, zajedno sa čizmama koje su bile predivno dekorisane.

Kako su u to vrijeme svilu posjedovali samo bogati, s obzirom na to da je bila skuplja od zlata, pretpostavlja se da je Ukok pripadala bogatom staležu.

Pretpostavlja se da je Ukok mogla biti iscjeliteljka ili pripovjedač legendi. Na grobnom mjestu su pored već pomenutih osedlanih konja, pronađeni i obroci od ovčjeg i konjskog mesa, ukrasi napravljeni od tkanine, bronze i drveta, kao i kameni tanjir u kojem su nađeni ostaci spaljenog korijandera.

Najveću pažnju naučnika su zaokupile tetovaže na rukama princeze Ukok. Iako nije rijedak slučaj da se nađu istetovirana tijela koja datiraju iz ovog perioda, motivi tetovaža su do sada nezabilježeni.

Na tetovažama su predstavljene životinje kao mitska bića sa dijelovima tijela od različitih poznatih životinja, te je ovo otkriće i očuvanost tijela u permafrostu uticalo da naučnici saznaju mnogo više o civilizaciji u dalekom i nepristupačnom Sibiru.

Nedavno su ruski naučnici otkrili da je njena smrt uzrokovana najvjerovatnije nekim oblikom karcinoma. Na osnovu pregleda njenog skeleta, utvrđeno je da je imala i ozbiljan pad sa konja.

Inače, Ukok plato se nalazi u južnoj Rusiji blizu granica sa Kazahstanom, Kinom i Mnogolijom na 2.500 m nadmorske visine planine Altaj.

Ovaj prilično nepristupačan teren krije brojne arheološke bisere, jer vječni led je u stanju da očuva predmete i posmrtne ostatke stare i po nekoliko hiljada godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije